Macron, contrazis: Nu trebuie să dezarmăm Israelul, spune președinta Adunării Naționale

Macron, contrazis: Nu trebuie să dezarmăm Israelul, spune președinta Adunării Naționale Yaël Braun-Pivet, președinta Adrunării Naționale a Franței / sursa foto: wikipedia

„Nu trebuie să dezarmăm Israelul” în circumstanțele actuale, a avertizat, duminică, președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, ca reacție la declarațiile lui Emmanuel Macron care cerea încetarea livrărilor de arme „care sunt folosite în Gaza”.

Macron vrea să lase Israelul fără armele de la alții

Deşi a refuzat să „comenteze” declarațiile președintelui Republicii, Yaël Braun-Pivet a estimat la BFMTV că Israelul „se confruntă cu atacuri care îi pun sub semnul întrebării existența”, în ajunul împlinirii unui an de la atentatele din 7 octombrie 2023.

„Toată lumea face tot posibilul pentru a se asigura că în sfârșit există o încetare a focului, dar este clar că astăzi refuzul încetării focului vine de la Hamas (.. .) Și, din păcate, nu trebuie să dezarmăm Israelul în aceste circumstanțe”, a insistat președinta Adunării Naţionale.

„Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să facem în același timp eforturi maxime pentru a cruța populațiile civile”, a adăugat deputata Renaissance.

Macron, „o rușine”, spune Netanyahu

Ea a vorbit în timp ce Emmanuel Macron tocmai a cerut încetarea livrării către Israel a armelor folosite în Gaza, vizând direct Statele Unite, deoarece Franța nu livrează ea însăși nimic.

„Cred că astăzi, prioritatea este să revenim la o soluție politică, să încetăm să livrăm arme pentru a duce luptele în Gaza”, a spus Macron în timpul unui interviu la France Inter înregistrat luni și difuzat sâmbătă.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

„Dacă cerem încetarea focului, consecvența înseamnă să nu oferim arme de război”, a explicat el. Aceste declarații au alimentat furia prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu: „Rușine”, i-a spus el șefului statului francez.

Guvernul și extrema stângă radicală susțin ideea lui Macron de a lăsa Israelul fără arme

Braun-Pivet a mai anunțat că nu va exista „nici un moment special” în Adunarea în memoria zilei de 7 octombrie (minut de reculegere, omagiu...), deoarece camera inferioară nu marchează aniversări.

Chestionată la France Inter pe această temă, purtătoarea de cuvânt al guvernului, Maud Bregeon, l-a apărat pe președintele Republicii: „Nu-l putem acuza pe președintele Republicii că nu este de partea Israelului”, a afirmat ea.

„El este în rolul său atunci când cere dezescaladare și când se plasează întotdeauna de partea diplomației”, a continuat ea.

Deputatul La France Insoumise, de extremă stânga radicală, Eric Coquerel, invitat la emisiunea „Le Grand Jury” pentru RTL, M6, Public Senate și Le Figaro, a considerat ieșirea lui Emmanuel Macron „tardivă”.

„De mult trebuia să încetăm efectiv să înarmăm Israelul, cel puțin cu toate armele folosite pentru genocidul în curs de desfășurare în Gaza”, a spus politicianul de extremâ stânga, spunând că reacția lui Netanyahu este „uimitoare”. „Cred că ar fi trebuit convocat cel puțin ambasadorul Israelului” în Franța, a adăugat el, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei