Uraganul Helene, motiv de dispută electorală și conspirații. Donald Trump pune paie pe foc

Uraganul Helene, motiv de dispută electorală și conspirații. Donald Trump pune paie pe foc Uraganul Helene, imagine satelitară. Sursa foto: x.com

Uraganul Helene a fost cea mai puternică furtună care a lovit vreodată sud-estul Statelor Unite, provocând moartea a peste 240 de persoane. Dincolo de consecințele dezastruase ale furtunii, conspiraționiștii au început să vehiculeze tot soiul de scenarii în care afirmă că oficialii controlează vremea. Dar furtuna Helene a fost pusă pe tapet și în campania electorală, fiind folosită de Donald Trump pentru atragerea de simpatizanți.

Acum, oficialii guvernului SUA încearcă să combată zvonurile, inclusiv unul răspândit de candidatul republican la președinție, Donald Trump.

Ar fi vorba despre "geoterorism"

Unul dintre cele mai mediatizate zvonuri a fost lansat de conspiraționiști, care susțin că uraganul Helene a fost o furtună concepută pentru a permite corporațiilor să exploateze zăcăminte regionale de litiu. Ei spun că la mijloc ar fi vorba de "geoterorism". Alții acuză administrația președintelui Joe Biden că folosește fonduri federale pentru dezastre pentru a ajuta migranții din țară în mod ilegal sau sugerează că oficialii abandonează în mod deliberat cadavre în timpul curățării.

„Da, ei pot controla vremea"

Marjorie Taylor Greene, membru republican al Congresului, a declarat: „Da, ei pot controla vremea. Este ridicol să mintă și să spună că nu se poate”, transmite reuters.

Teoriile conspirației vin într-un moment crucial pentru eforturile de salvare și recuperare în urma furtunii, unul dintre cele mai mortale uragane din SUA din acest secol. Catastrofa vine în contextul în care a mai rămas mai puțin de o lună până la alegerile prezidențiale.

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto: Facebook

Ajutoare pentru migranți

Îîn timpul unui miting, Donald Trump a afirmat că Biden și Harris au folosit fonduri federale de urgență „pentru oameni care nu ar trebui să fie în țara noastră”. Republicanii resping vehement ideea și afirmă că nu a fost folosită nicio finanțare pentru asistență în caz de dezastre pentru a sprijini locuințele și serviciile migranților.

Uraganul Helene a lovit Florida în urmă cu o săptămână și a ucis peste 240 de oameni, devastând mai mult state din sud-estul SUA.

Revista presei