Oamenii de știință confirmă. Asteroidul care a omorât dinozaurii nu a fost singurul care a lovit

Oamenii de știință confirmă. Asteroidul care a omorât dinozaurii nu a fost singurul care a lovit Asteroid. Sursa foto: Wikipedia

Asteroidul uriaș care a lovit Pământul și a distrus dinozaurii acum 66 de milioane de ani nu a fost singur, au confirmat oamenii de știință. O a doua rocă spațială, mai mică, s-a prăbușit în mare în largul coastei Africii de Vest. Și a creat un crater mare în aceeași perioadă.

Potrivit oamenilor de știință, ar fi fost un „eveniment catastrofal”. Care ar fi provocat un tsunami de cel puțin 800 m înălțime care ar fi traversat Oceanul Atlantic.

Descoperirea craterului

Dr. Uisdean Nicholson de la Universitatea Heriot-Watt a descoperit pentru prima dată craterul Nadir în 2022. Însă un nor de incertitudine plana asupra modului în care acesta s-a format cu adevărat.

În prezent, Dr. Nicholson și colegii săi sunt siguri că depresiunea de 9 km a fost cauzată de un asteroid care s-a lovit de fundul mării. Ei nu pot da data exactă a evenimentului. Și nici nu pot spune dacă acesta a avut loc înainte sau după asteroidul care a lăsat craterul Chicxulub din Mexic, lat de 180 km. Acela a pus capăt dinozaurilor.

Când a apărut al doilea asteroid

Însă cercetătorii spun că roca mai mică a apărut tot la sfârșitul perioadei Cretacicului. Atunci când au dispărut dinozaurii. Când s-a prăbușit în atmosfera Pământului, ar fi format o minge de foc.

„Imaginați-vă că asteroidul lovește Glasgow, iar voi vă aflați în Edinburgh, la aproximativ 50 km distanță. Mingea de foc ar fi de aproximativ 24 de ori mai mare decât Soarele de pe cer. Suficient pentru a da foc copacilor și plantelor din Edinburgh”, spune Dr. Nicholson.

Ar fi urmat o explozie extrem de puternică, înainte de o zguduitură seismică de mărimea unui cutremur cu magnitudinea 7. Cantități uriașe de apă au părăsit, probabil, fundul mării. Și, ulterior, au coborât în cascadă, creând amprente unice pe sol.

O întâmplare neobișnuită

Este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să se prăbușească din sistemul nostru solar în direcția planetei noastre la scurt timp unul de celălalt. Cercetătorii nu știu însă de ce doi au lovit Pământul aproape unul de celălalt.

Asteroidul care a creat craterul Nadir a măsurat aproximativ 450-500 m lățime. Iar oamenii de știință cred că a lovit Pământul cu aproximativ 72 000 km/h. Cel mai apropiat eveniment de această amploare văzut de oameni a fost Tunguska din 1908. Atunci când un asteroid de 50 de metri a explodat pe cerul Siberiei.

Asteroidul Nadir avea aproximativ dimensiunea lui Bennu, care este în prezent cel mai periculos obiect care orbitează în apropierea Pământului.

Pământul, lovit de un nou asteroid

Oamenii de știință spun că cea mai probabilă dată la care Bennu ar putea lovi Pământul este 24 septembrie 2182, potrivit NASA. Dar aceasta este încă doar o probabilitate de 1 la 2.700.

În istoria omenirii nu a existat niciodată un impact al unui asteroid de această dimensiune. Iar oamenii de știință trebuie să studieze în mod normal cratere erodate de pe Pământ sau imagini ale craterelor de pe alte planete.

Pentru a înțelege mai bine craterul Nadir, Dr. Nicholson și echipa sa au analizat date 3D de înaltă rezoluție de la o companie geofizică numită TGS. Majoritatea craterelor sunt erodate, dar acesta a fost bine conservat. Ceea ce înseamnă că oamenii de știință au putut privi mai departe în nivelurile de rocă.

„Este pentru prima dată când am putut vedea interiorul unui crater de impact ca acesta. Este foarte interesant”, spune Dr. Nicholson. El a adăugat că există doar 20 de cratere marine în lume. Dar niciunul nu a fost studiat în detaliu ca acesta, informează bbc.com

Revista presei