Regatul Unit a acceptat acordul. Se schimbă geografia într-o parte a lumii

Regatul Unit a acceptat acordul. Se schimbă geografia într-o parte a lumii Insulele Mauritius. Sursa foto: Wikipedia

Regatul Unit a fost de acord să cedeze Insulele Chagos Insulelor Mauritius. A pus în acest fel capăt unor ani de dispute aprige cu privire la ultima colonie africană a Marii Britanii.

Marea Britanie i-a expulzat pe chagosieni în anii 1960 și 1970, în ceea ce a fost descris ca o crimă împotriva umanității, atunci când a păstrat posesia a ceea ce a numit Teritoriul Britanic al Oceanului Indian, sau BIOT, după ce Mauritius și-a câștigat independența în 1968.

Un nou acord

Acordul vine după 13 runde de negocieri care au început în 2022. Asta după ce argumentele mauritiene pentru suveranitate au fost recunoscute de Curtea Internațională de Justiție (CIJ). Dar și de Adunarea Generală a ONU și Tribunalul Internațional de Drept al Mării (Itlos) în 2019 și 2021.

S-a constatat că Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius. Asta înainte de a acorda independența în 1968. Regatul Unit a sfidat inițial voturile ONU și hotărârile judecătorești care îi cereau să restituie insulele. Și a subliniat că hotărârea CIJ a fost doar o „opinie consultativă”.

În temeiul acordului, Regatul Unit va păstra controlul asupra bazei militare americano-britanice de pe Diego Garcia, una dintre insule. Regatul Unit a separat insulele Chagos de restul insulei Mauritius și a expulzat între 1 500 și 2 000 de insularii pentru a putea închiria Diego Garcia Statelor Unite pentru uz militar. Iar cei doi aliați au operat de atunci baza în comun.

Dreptul de întoarcere

În tratat va exista un drept de întoarcere pe toate insulele din arhipelagul Chagos, cu excepția Diego Garcia. Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat că guvernul britanic a asigurat viitorul bazei militare „precum și garantarea relației noastre pe termen lung cu Mauritius, un partener apropiat al Comunității Națiunilor”.

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat acordul ca o „demonstrație clară a faptului că ... țările pot depăși provocări istorice de lungă durată pentru a ajunge la rezultate pașnice și reciproc avantajoase”.

În cadrul campaniei de contestare a proprietății britanice asupra arhipelagului Chagos, ambasadorul mauritian la ONU, Jagdish Koonjul, a ridicat drapelul țării sale deasupra atolului Peros Banhos în cadrul unei ceremonii desfășurate în februarie 2022, pentru a marca prima dată când Mauritius a condus o expediție în teritoriu de la expulzări.

O părere diferită

Chagosienii au avut păreri diferite despre cum ar arăta justiția. Inclusiv despre care ar trebui să fie statutul viitor al insulelor. Deși există persoane hotărâte să își exercite dreptul la întoarcere, unii cred că doar aproximativ 50 de persoane ar face acest lucru.

Mulți chagosieni doreau autodeterminare. Și se temeau că identitatea lor s-ar pierde în cazul unui transfer de proprietate către Mauritius, care nu recunoaște insulele ca teritoriu independent. O încercare de a opri negocierile, pe baza faptului că locuitorii din Chagosians nu au fost consultați sau implicați, a eșuat.

Chagossian Voices, o organizație comunitară a chagosienilor stabiliți în Regatul Unit și în alte câteva țări, a condamnat lipsa de consultare a guvernului britanic cu aceștia înainte de anunț.

„Chagossian Voices deplânge excluderea comunității chagosiene din negocierile care au dus la această declarație de intenție privind suveranitatea patriei noastre. Chagosienii au aflat acest rezultat din mass-media. Și rămân neputincioși și fără voce în determinarea propriului viitor și a viitorului patriei noastre. Opiniile chagosienilor, locuitorii indigeni ai insulelor, au fost ignorate în mod constant și deliberat. Și solicităm includerea deplină în redactarea tratatului.”, au declarat reprezentanții organizației comunitare.

Drepturile în Regatul Unit

Alți chagosieni s-au concentrat asupra drepturilor și statutului lor în Regatul Unit. În 2022, Ministerul de Interne a declarat că descendenții insularilor evacuați cu forța vor putea în curând să solicite să devină cetățeni britanici.

Human Rights Watch, într-un raport de anul trecut, a declarat că Regatul Unit ar trebui să plătească despăgubiri complete și necondiționate generațiilor afectate de strămutarea forțată a locuitorilor insulelor Chagos în anii 1960 și 1970. A numit-o „o crimă colonială îngrozitoare”. Și o crimă împotriva umanității de către Regatul Unit și SUA.

Trei dintre cei patru candidați la șefia conservatorilor au criticat decizia de restituire a insulelor către Mauritius. Chiar dacă negocierile au început sub guvernul conservator.

Au existat 11 runde de negocieri cu guvernul anterior și două sub actuala administrație laburistă, Jonathan Powell, care a fost șeful de cabinet al lui Tony Blair, fiind numit luna trecută să conducă discuțiile.

Guvernul britanic a declarat că acordul politic este condiționat de finalizarea unui tratat și a instrumentelor juridice de sprijin. Ceea ce ambele părți s-au angajat să facă cât mai repede posibil, informează theguardian.com

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei