Codul Rutier. Greșeala pe care o fac toți șoferii când parchează

Codul Rutier. Greșeala pe care o fac toți șoferii când parchează Polițist care dirijează traficul Sursa foto: Poliția Română

În marile centre urbane, care sunt aglomerate pe tot parcursul zilei, parcatul mașinii este o aventură. În grabă sau pur și simplu din lejeritate, mulți dintre șoferi nu țin cont de regulile de circulație atunci când își aleg un loc în care să își lase autovehiculul. Se întâmplă ca, din lipsă de spațiu, să-și parcheze mașina pe trotuar, sau, în multe cazuri, cu jumătate din ea pe partea carosabilă.

Sancțiuni pentru blocarea trotuarelor

Codul rutier din 2024 prevede sancțiuni importante pentru șoferii care parchează neregulamentar, blocând trotuarele sau drumurile publice.

Spre exemplu, nu este permisă oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Cei care încearcă să ocolească legea și își lasă mașinile pe trotuar sunt obligați să lase un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor. Ei pot primi 6 puncte amendă chiar și dacă își lasă mașina în fața propriei case.

Poliția Rutieră

Poliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sancțiuni pentru parcarea pe spațiile verzi

Nici parcatul pe drumurile publice nu este o soluție prea bună în cazul în care, evident, nu există semne de circulație care să valideze acest lucru. Codul rutier sancționează șoferii care staționează neregulamentar cu trei puncte de amendă, echivalentul a 825 de lei!

Sancțiunile se aplică și în cazul în care șoferul va parca sau staționa pe spațiul verde. Amenzile sunt și mai mari în cazul staționarii sau parcării pe autostradă. Conducătorul auto riscă în acest caz o amendă de aproape 1.000 de lei, conform Codului Rutier.

Ce se întâmplă când parcăm și pe trotuar, și pe carosabil

Așa că, în cazul în care mașina este parcată jumătate pe trotuar, jumătate pe carosabil, se aplică sancțiunile pentru parcare neregulamentară. Dacă în acel loc nu există indicatoare și marcaje care să permită parcarea pe trotuar, se comite o contravenție. Dacă există astfel de marcaje, dar parcarea mașinii pe carosabil e interzisă în acel loc, șoferul este pasibil de amendă.

Așadar, dacă parcarea e interzisă, fie pe trotuar, fie în stradă, atunci poliția îl va sancționa pe șoferul care își lasă mașina jumătate pe trotuar, jumătate pe drumul public.

Revista presei