Papa Francisc deschide Sinodul Bisericii Catolice. Subiectele cele mai fierbinți

Papa Francisc deschide Sinodul Bisericii Catolice. Subiectele cele mai fierbinți Papa Francisc. Sursa foto: Facebook/Vatican News

Sinodul de la Vatican, organizat de Papa Francisc, aduce laolaltă 368 de membri, incluzând cardinali, episcopi și mireni din peste 110 țări. Întrunirea din octombrie, care va dura întreaga lună, nu va aborda însă subiectele sensibile, cum ar fi hirotonisirea femeilor sau binecuvântarea cuplurilor de același sex, lucru care a provocat nemulțumirea anumitor grupuri catolice progresiste.

Sinodul de la Vatican, criticat și de conservatori și de progresiști

Papa Francisc a inițiat reforme importante, care permit și femeilor să voteze în Sinod, reflectând o deschidere spre modernizarea structurilor decizionale ale Bisericii. Aproape 60 de femei au drept de vot, marcând o premieră istorică în acest cadru religios. Totodată, la Sinod participă și 16 „delegați fraterni” din alte confesiuni creștine, în calitate de observatori.

În ciuda schimbărilor, Sinodul de la Vatican a atras critici din partea atât a grupurilor conservatoare, cât și a celor progresiste. În timp ce anul trecut cardinali conservatori au adresat o scrisoare publică Papei, cerând clarificări asupra poziției Bisericii privind hirotonisirea femeilor și binecuvântarea cuplurilor LGBTQ+, anul acesta grupurile progresiste, precum DignityUSA, și-au exprimat nemulțumirea că aceste chestiuni au fost amânate, transmite Reuters.

vatican

Vatican: Interzis în Masonerie pentru catolici! / Sursa foto: Dreamstime

Dezamăgirea celor supuși abuzurilor clericilor

O altă critică vine din partea celor ce au fost victimele abuzurilor comise de clerici.

Anne Barrett Doyle, din partea BishopAccountability.org, a descris Sinodul de la Vatican ca fiind irelevant în raport cu scandalurile de abuz, subliniind faptul că Biserica subestimează gravitatea acestor probleme morale.

Discuțiile din cadrul Sinodului se desfășoară în spatele ușilor închise, iar un vot asupra documentului final este planificat pentru 26 octombrie.

Totuși, Papa Francisc ar putea lua decizii majore asupra schimbărilor doctrinare, după ce primește rapoartele grupurilor de studiu, adică la jumătatea anului 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei