Cehoslovacia a aruncat cândva lumea în aer, la propriu!

Cehoslovacia a aruncat cândva lumea în aer, la propriu!

Cehoslovacia a aruncat cândva lumea în aer, la propriu! Armamentul cehoslovac, de la puști la artilerie și blindate a avut partea lui de glorie.

Evenimentul Istoric consacră un articol în cel mai recent număr armelor cehoslovace. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare, sau comandată on-line de pe edituradecarte.ro.

Cehoslovacia a fentat România

Relațiile dintre Cehoslovacia și România au devenit cordiale, așa cum am spus în Mica Înțelegere din 1921. Din 1922, Bruno Seletski a devenit reprezentant oficial al Uzinelor Skoda în România. După 8 ani de tatonări, în 1930, România a plătit peste 6 miliarde lei pentru puști mitraliere și tunuri. În 1933, au început percheziții, dar Seletski a rupt sigiliile și a sustras probele.

Au fost inclusiv sinucideri, acuzații de spionaj, corupție au fost scandaluri care în 1936 au izbucnit în presă. Ținta era Iuliu Maniu, dar se știe că adevăratul profitor era Regele Carol al II-lea, de aceea afacerea s-a îngropat, România primind arme proaste. Așa se face că artileria noastră era la debutul celui de Al Doilea Război Mondial la cel mai mic nivel de dotare și asta ne-a costat masiv pe Frontul de Est.

Cehoslovacia făcută praf de Hitler pentru Uzinele Skoda

Tratatul din 30 septembrie 1938 de la Munchen îi dă lui Hitler Sudetenland, Poloniei teritoriul Teschen. Rutenia sau Transcarpathia ajung ca urmare a primului dictat de la Viena, din 2 noiembrie 1938, la Ungaria. Hitler dorise ca Uzinele Skoda din Plzen să fie cât mai aproape de granița Reichului, iar în cele din urmă, din martie 1939, Cehoslovacia înceta să mai existe.

Semtex, „aurul” teroriștilor pe plan mondial

Desigur este o figură de stil. Semtex a fost și este cel mai cunoscut tip de exploziv plastic din lume, depășind Cortina de Fier și fiind folosit indiferent de ideologia dominantă a utilizatorilor. A fost inventat de către Stanislav Brebera and Radim Fukátko la finalul anilor 50 la Pardubice, la Uzina „Synthesia”. Numele înseamnă „exploziv produs la Semntin”. Semtin este o suburbie a orașului ceh Pardubice, unde explozibilul principal a fost produs începând cu anul 1964.

A fost supranumit „aurul” teroriștilor și agenților secreți care îl foloseau la aruncarea în aer a unor obiective, fie ele ținte fixe sau ținte mobile.

Sursa foto:

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei