Carolina de Nord, pagube imense după furtuna devastatoare

Carolina de Nord, pagube imense după furtuna devastatoare

Orașul, Weaverville din Carolina de Nord, nu avea electricitate și nici curent. Un singur magazin alimentar era operațional, stâlpii de utilități căzuseră, uzina de apă a orașului fusese inundată, iar oamenii nu aveau apă potabilă de patru zile, a declarat primarul orașului pentru BBC.

În comitatul mai mare Buncombe, unde se află Weaverville, cel puțin 35 de persoane au murit și 600 sunt date dispărute, a raportat o filială locală CBS News.

Primarul Fitzsimmons a declarat că comitatul a înființat un site web unde oamenii pot solicita informații despre persoanele dispărute. Oficialii au primit până acum 11 000 de solicitări.

În sud-estul SUA, milioane de locuitori au fost aruncați în haos de furtuna Helene. Joi, furtuna a lovit Florida ca un uragan de categoria 4, înainte de a traversa statele Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord și Tennessee, lăsând în urmă inundații, pene de curent și moarte.

În zilele care au urmat, adevărata amploare a distrugerilor este pusă în evidență de locuitorii care încep să se întoarcă acasă pentru a evalua pagubele.

Carolina de Nord, pagube imense

Cel puțin 116 persoane au murit la nivel național, au declarat oficialii.

Una dintre aceste persoane a fost mama lui Madison Shaw.

„Ultimele ei cuvinte au fost... 'Te iubesc, fii în siguranță. Ne vedem mai târziu'”, a declarat rezidentul din Anderson, Carolina de Sud, pentru CBS News. „Iar eu i-am spus, 'Te iubesc. Și eu te voi vedea mai târziu'”, scrie BBC.

„Nici nu pot să descriu”, a declarat dna Shaw pentru CBS News. „Mama mea a fost cea mai bună prietenă a mea.” O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat luni că două milioane de oameni sunt în prezent fără curent electric. Președintele Joe Biden a numit furtuna „istorică”.

Guvernatorul Roy Cooper a declarat că unele comunități au fost „șterse de pe hartă”. Acolo au fost trimise zeci de echipe de salvare.

Comitatul Buncombe și colțul vestic al Carolinei de Nord au suportat unele dintre cele mai grave consecințe ale furiei lui Helene.

Comitatul include Asheville, un oraș situat în Blue Ridge Mountains, renumit pentru scena sa artistică și muzicală. Helene a inundat orașul cu ape inundabile, a alungat oamenii din casele lor și i-a lăsat pe locuitori în căutarea resurselor de bază. Camioane și copaci s-au izbit de clădiri, în timp ce liniile electrice și telefonice căzute atârnau periculos deasupra străzilor.

Revista presei