Bolivia, măsuri drastice contra incendiilor de pădure. Este dezastru național

Bolivia, măsuri drastice contra incendiilor de pădure. Este dezastru național Incendii Bolivia / Sursa foto: captură YouTube

Guvernul din Bolivia a aprobat luni, 30 septembrie, Decretul Suprem 5235, care declară situație de dezastru național din cauza incendiilor de pădure, care au afectat în principal partea estică a țării și au deteriorat până acum milioane de hectare.

Decret privitor la incendierea de păduri, în Bolivia

„Scopul acestui Decret Suprem este de a declara o situație de dezastru național în cadrul Legii 602, din 14 noiembrie 2014, privind Gestionarea Riscurilor”, spune documentul citit de Ministrul Președinției, Maria Nela Prada, în prezența Președintelui, Luis Arce.

Declarația a urmat unei întâlniri dintre Președintele Luis Arce și guvernatorul departamentului Santa Cruz, Mario Aguilera, câțiva primari ai municipiilor afectate de incendiu și mai mulți miniștri, pentru a evalua stingereaincendiului.

Pe baza reglementărilor, guvernul central și entitățile teritoriale autonome vor implementa acțiuni de răspuns și recuperare pentru sectoarele și populația afectate de dezastru.

Guvernul va avea atribuții specifice

În plus, ministerele relevante vor gestiona și canaliza cooperarea internațională pentru ajutorul în caz de dezastre.

De asemenea, Guvernul central va acorda prioritate cooperării internaționale promovate de guvernele autonome departamentale, municipale și indigene ale țăranilor nativi.

Luis Arce președintele Boliviei

Luis Arce președintele Boliviei / Sursa foto: Wikipedia

Articolul 6 din Decretul Suprem  prevede că modificările bugetare necesare vor fi efectuate la Ministerul Economiei și Finanțelor Publice, pentru a răspunde la dezastru.

De asemenea, Ministerul Planificării Dezvoltării, în coordonare cu Ministerul Apărării, va formula un plan de recuperare post-dezastru, cu participarea altor ministere relevante.

Bolivia, grav afectată de incendiile de pădure

Președintele Luis Arce a indicat că declarația de dezastru național caută să activeze toate acțiunile și eforturile posibile pentru a combate pierderile și a îndemnat legislatorii să aprobe credite în valoare totală de 325 de milioane de dolari.

Cercetătorii de la Observatorul European Copernicus, au declarat că cea mai mare pădure tropicală a planetei a cunoscut în ultimele luni "cele mai grave incendii din ultimele două decenii".

Seceta face răspândirea incendiilor mai ușor. Acestea de multe ori sunt de origine criminală

În Bolivia, oamenii de la țară folosesc arderea pădurilor ca metodă de a curăța noi terenuri încă din antichitate. Fenomenul începe de obicei în martie şi ține până în octombrie.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei