Uraganul Helene a distrus sud-estul Statelor Unite. Ce urmează în următoarea perioadă

Uraganul Helene a distrus sud-estul Statelor Unite. Ce urmează în următoarea perioadă Uragan. Sursă foto: Freepik

Urmările uraganului Helene continuă să se facă simțite în sud-estul SUA. Au fost raportate aproape 100 de decese, potrivit Associated Press. De asemenea, peste 2 milioane de persoane erau în continuare fără curent electric luni dimineață.

Furtuna a atins pământul în regiunea Big Bend din Florida în noaptea de joi spre vineri ca uragan de categoria 4. Viteza vântului a atins 140 km/h. Acum retrogradată la ciclon post-tropical, Helene se află încă deasupra Văii Tennessee, potrivit Centrului Național pentru Uragane.

Stare de urgență în SUA

În Carolina de Nord, peste 200 de persoane au fost salvate din inundațiile care au luat cu asalt casele în mai multe zone. Se pare că echipele de căutare încă încearcă să găsească peste o mie de persoane dispărute în Carolina de Nord și Tennessee. Între timp, aproximativ 1.100 de locuitori au fost cazați în adăposturi de urgență în Carolina de Nord în acest weekend. Statul se confruntă cu pagube extinse.

Ca răspuns la criză, președintele Biden a aprobat duminică cererea guvernatorului Carolinei de Nord, Roy Cooper. A fost realizată o declarație federală de dezastru major. Acest lucru a permis FEMA să furnizeze ajutor vital pentru 25 de comitate din Carolina de Nord.  Iată o privire asupra distrugerilor cauzate de uraganul Helene - și la ce să ne așteptăm în zilele următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul deceselor, în creștere

Începând de luni dimineață, aproape 100 de persoane au fost ucise în mai multe state, inclusiv Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Virginia. Potrivit New York Times, decesele ar fi fost atribuite unor cauze diverse. Printre acestea se numără inundațiile, căderile de copaci și accidentele rutiere.

În Florida, unde Helene a atins inițial țărmul, au fost confirmate 13 decese, conform New York Times. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că vorbim de „distrugere completă” în unele părți ale statului. 90% din casele din comunități precum Keaton Beach de pe coasta de vest a Floridei, care încă se refac după consecințele uraganului Idalia din 2023, ar fi fost luate de ape.

Până luni, cel puțin 25 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în Carolina de Sud. Acest lucru a determinat agenția meteorologică a statului să îl numească „cel mai grav eveniment din istoria biroului nostru” într-o postare pe Facebook sâmbătă seara. Peste 20 de persoane, inclusiv copii, au murit în Georgia ca urmare a Helene.

Carolina de Nord a înregistrat până luni 37 de decese legate de condițiile meteorologice. Peste 70 de persoane sunt în continuare date dispărute în estul statului Tennessee, au declarat oficialii.

Întreruperile de curent și uraganul Helene

Luni, la ora 7:48 AM, peste 2 milioane de locuințe și întreprinderi din Florida, Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord și Virginia au rămas fără curent electric.

Carolina de Sud a fost cea mai afectată, cu peste 750.000 de locuitori încă în beznă la ultima actualizare. Georgia urmează cu peste 570.000 de clienți fără electricitate. Carolina de Nord are puțin peste 459.000 de persoane afectate. În Florida, aproximativ 130.000 de persoane au rămas fără curent electric, iar peste 97.000 sunt încă afectate în Virginia.

Pagube de peste 110 miliarde de dolari

AccuWeather estimează că totalul cost al pagubelor și pierderilor economice provocate de Helene va fi cuprins între 95 și 110 miliarde de dolari. Este una dintre cele mai costisitoare furtuni din istoria Statelor Unite. Pentru comparație, uraganele Katrina (2005) și Harvey (2017) au provocat fiecare pagube de aproximativ 125 de miliarde de dolari.

Se pare că Helene a provocat cele mai grave inundații pe care le-a văzut Carolina de Nord în ultimul secol.  Atlanta a înregistrat, de asemenea, un record de precipitații în ultimele 48 de ore. Sunt cele mai mari cantități pe care le-a îndurat orașul din anii 1800. Sâmbătă, guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a declarat că pagubele la nivel de stat ar putea depăși suma de 1,2 miliarde de dolari. Numai în Florida, aproximativ 84 de structuri ar fi fost distruse și peste 4.000 au suferit pagube provocate de apă.

Peste 800 de angajați ai FEMA lucrează non-stop pentru a oferi sprijin și resurse în cele mai afectate zone. Evacuările au continuat pe parcursul weekend-ului. Apa a depășit mai multe baraje, inclusiv barajul Nolichucky din Tennessee și barajul Lake Lure din Carolina de Nord. Dărâmăturile, copacii doborâți și inundațiile au dus la închiderea a peste 400 de drumuri în Carolina de Nord.

Se așteaptă ploi abundente

Furtuna a fost retrogradată la ciclon post-tropical și se află acum deasupra Văii Tennessee, potrivit Centrului Național pentru Uragane. Unele părți din vestul Carolinei de Nord și din estul Tennessee - inclusiv Pigeon Forge și Gatlinburg - ar putea înregistra până la 5 cm de ploaie până marți.

Serviciul meteorologic național avertizează că ploile abundente și inundațiile rapide rămân o amenințare. Este un ușor risc de „precipitații excesive” așteptat până marți dimineață, conform Yahoo News .

Revista presei