Raed Arafat, despre ciclonul care n-a prea fost ciclon: Am mers după scenariul specialiștilor
- Antonia Hendrik
- 30 septembrie 2024, 13:26
Raed Arafat a venit cu explicații în ceea ce privește alerta de ciclon care a speriat o țară întreagă. Șeful DSU spune că a mers „după scenariul cel mai grav care ni s-a dat de către specialiști”.
Raed Arafat a venit cu lămuriri despre alerta meteo
Raed Arafat, șeful DSU, a explicat luni, că nu s-au produs efecte foarte grave în urma ploilor estimate conform „scenariului cel mai rău” de lucru pe care l-a primit de la specialiști.
„La acest moment putem spune că impact sau efecte grave, așa cum era scenariul cel mai rău după care am lucrat, n-au fost, ceea ce este foarte bine”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat a mai declarat că „încet, încet se vor întoarce oamenii acasă”. Șeful DSU a mai subliniat faptul că „în acest moment neîntâmplând-se nimic grav, vom reveni la lucrările pentru înlăturarea efectelor din 13 septembrie. Încă avem 1000 de pompieri acolo, ăsta era scopul pentru această activitate”, a mai spus Arafat.
Sursa foto: Facebook
Toată isteria a plecat de la un presupus ciclon Ashley
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizase că „ciclonul Ashley” se îndreaptă către România. Atenționarea a fost amplificată și de ministrul Mediului.
Alertele meteo au pus pe jar autoritățile române cu privire la un presupus ciclon denumit „Ashley”, care ar urma să lovească România. Dar conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie și profesor universitar, explică că nu există niciun ciclon Ashley.
„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră, asta e un pic mai atipic, fiind deja aproape octombrie, în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice”.
„Evident, astfel de situații pot crea probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit” explică Conf. dr. Lucian Sfîcă, potirvit site-ului Meteo Moldova.