Péter Magyar, principalul rival al lui Viktor Orban, la un pas de a-și pierde imunitatea. Acuzațiile procurorilor

Péter Magyar, principalul rival al lui Viktor Orban, la un pas de a-și pierde imunitatea. Acuzațiile procurorilor Sursa foto: Instagram/ Peter Magyar

Procurorul general al Ungariei, Péter Polt, a solicitat oficial suspendarea imunității europarlamentarului Péter Magyar, liderul Partidului Tisza și principalul rival politic al premierului Viktor Orban. Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul General al Ungariei, cererea vine în urma unei anchete care îl acuză pe Magyar de furt, legat de un incident petrecut în Budapesta.

Ancheta penală împotriva lui Péter Magyar

Parchetul Central de Investigații din Ungaria a finalizat o investigație ce a condus la formularea acuzației de furt împotriva europarlamentarului Péter Magyar. Conform documentului oficial, Magyar a fost implicat într-un incident violent în vara acestui an, pe 21 iunie, într-un club din Budapesta. În acea seară, Magyar a observat că o persoană îl filma cu telefonul mobil și, împreună cu un prieten, a intrat într-o altercație cu bărbatul respectiv.

În timpul disputei, Magyar ar fi smuls telefonul din mâna victimei și, în ciuda solicitărilor repetate, a refuzat să returneze dispozitivul. După ce a părăsit clubul, a fost urmărit de mai multe persoane, inclusiv de proprietarul telefonului, până la malul Dunării. Acolo, Magyar ar fi aruncat telefonul în apă, distrugându-l. Acțiunea sa este considerată un act de furt, având în vedere valoarea telefonului, estimată la peste 100.000 de forinți (aproximativ 250 de euro).

Ulterior, poliția a recuperat telefonul, care era încă funcțional, și l-a returnat victimei. Cu toate acestea, pe baza probelor disponibile, procurorul general Péter Polt a decis să înainteze o cerere către Parlamentul European pentru ridicarea imunității lui Péter Magyar, pentru a putea continua procedurile penale, scrie hirado.hu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peter Magyar, rivalul politic al lui Viktor Orban

Péter Magyar este liderul Partidului Tisza, un partid politic nou-înființat, care a cunoscut o ascensiune rapidă pe scena politică din Ungaria. La alegerile europarlamentare din iunie 2024, Partidul Tisza s-a clasat pe locul al doilea, obținând un impresionant 30% din voturi. Magyar, care a fost anterior un colaborator al premierului Viktor Orban, a devenit acum principalul său rival politic. Creșterea rapidă a partidului Tisza l-a transformat pe Magyar într-o figură centrală a opoziției, oferindu-i o platformă puternică în Parlamentul European.

Cu toate acestea, acuzațiile penale recente împotriva sa reprezintă o provocare majoră pentru cariera sa politică. În cazul în care Parlamentul European va aproba cererea de suspendare a imunității sale, Magyar ar putea fi urmărit penal pentru faptele sale, ceea ce ar afecta grav imaginea sa publică și viitorul politic.

Ce presupune ridicarea imunității unui europarlamentar?

Conform procedurilor Parlamentului European, pentru ca un europarlamentar să fie urmărit penal, autoritățile naționale trebuie să solicite ridicarea imunității acestuia. În acest caz, președintele Parlamentului European va anunța cererea în plen și o va trimite comisiei parlamentare competente, care se ocupă de afaceri juridice.

Parlamentul European de la Strasbourg

Parlamentul European de la Strasbourg

Comisia are dreptul să solicite informații suplimentare sau explicații și să audieze deputatul în cauză, oferindu-i acestuia posibilitatea de a prezenta probe în apărarea sa. După ce comisia deliberează cu ușile închise, adoptă o recomandare, care este supusă votului întregului Parlament.

Decizia privind ridicarea imunității se ia cu majoritate simplă de voturi. După ce Parlamentul European votează, președintele comunică decizia atât deputatului în cauză, cât și autorității naționale competente.

Este important de menționat că ridicarea imunității unui europarlamentar nu reprezintă un verdict de vinovăție. Aceasta doar permite autorităților naționale să continue ancheta sau procesul penal. În cazul în care deputatul este găsit vinovat de o infracțiune penală, autoritățile din statul său membru sunt cele care decid dacă mandatul său este anulat.

Implicațiile politice ale cazului Magyar

În contextul actual, cererea de ridicare a imunității lui Péter Magyar are un impact politic semnificativ. Rivalitatea dintre Magyar și Viktor Orban a devenit tot mai evidentă, iar acest caz poate influența considerabil poziția Partidului Tisza pe scena politică din Ungaria. Popularitatea lui Magyar și susținerea sa la nivel european vor fi testate în perioada următoare, în funcție de evoluția anchetei și de decizia Parlamentului European.

Magyar este afiliat grupului Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, iar sprijinul acestui grup va fi esențial în decizia finală privind imunitatea sa.

Revista presei