Mafia Mocro, o amenințare tot mai mare în Occident. Ce țări sunt vizate

Mafia Mocro, o amenințare tot mai mare în Occident. Ce țări sunt vizate Trupe speciale. Sursa foto: X

Poliția germană trage un semnal de alarmă privind creșterea influenței rețelelor de crimă organizată olandeze pe teritoriul său, în urma unei serii de explozii care au zguduit recent orașul Köln. Autoritățile suspectează că în spatele acestor atacuri se află „mafia Mocro”, o grupare notorie cu rădăcini în comunitatea marocană din Țările de Jos.

Mafia Mocro se extinde. Germania este sub asediu

Potrivit Deutsche Welle (DW), grupările care au apărut inițial în anii '90 în Olanda, în special pentru traficul de canabis, și-au extins rapid activitățile, devenind implicate și în comerțul de cocaină. Aceste rețele au evoluat în decenii întregi de activitate ilegală, transformându-se în organizații extrem de violente, care nu mai au o identitate etnică unică, implicând membri din diverse comunități, conform Deutsche Welle.

Rețele criminale devin tot mai violente

„Mafia Mocro” este cunoscută nu doar pentru comerțul cu droguri, ci și pentru actele extreme de violență. Conform lui Dirk Peglow, șeful Asociației Germane a Criminaliștilor, aceste structuri criminale sunt mult mai violente decât cele din Germania, fiind implicate în acte de o brutalitate extremă, precum decapitări și tortură.

Un exemplu șocant al cruzimii acestei mafii a fost descoperirea unor capete umane lăsate în fața barurilor, un gest menit să intimideze și să transmită un mesaj de forță rivalilor sau autorităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mafia Mocro a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale în 2021, odată cu uciderea brutală a jurnalistului olandez Peter R. de Vries. Acesta a fost împușcat în cap în plină zi, la Amsterdam, după ce a apărut într-o emisiune TV.

Peter de Vries

Peter de Vries. Foto: Arhiva EVZ

Peter R. de Vries era cunoscut pentru investigațiile sale asupra crimei organizate din Olanda, iar moartea sa a marcat un punct de cotitură în percepția publică asupra pericolului reprezentat de aceste grupuri.

O amenințare continentală

Conform Europol, mafia Mocro este doar una dintre cele 821 de rețele de crimă organizată care operează în Europa, având peste 25.000 de membri. Criminalistul Cyrille Fijnaut estimează că între 10 și 20 de persoane sunt ucise anual de această grupare, număr care pare să crească pe măsură ce mafia olandeză își extinde operațiunile în afara granițelor.

Pe măsură ce autoritățile din Germania și Olanda încearcă să colaboreze mai eficient pentru a contracara aceste grupuri, rămâne de văzut dacă vor reuși să stopeze valul de violență și să reducă influența tot mai mare a mafiei Mocro în Europa.

Revista presei