Republica Cehă impune restricții pentru ucraineni. Condiții drastice pentru a trăi în această țară

Republica Cehă impune restricții pentru ucraineni. Condiții drastice pentru a trăi în această țară Refugiați ucraineni/ Sursa foto: Facebook//Vadim Ghirda

Republica Cehă a impus noi restricții pentru cetățenii ucraineni, stabilind că aceștia trebuie să obțină un loc de muncă dacă beneficiază de locuințe sociale fără a plăti chirie. În cazul în care nu își găsesc un loc de muncă în termen de 150 de zile, aceștia sunt obligați să plătească chiria, pierzând astfel dreptul la prestații sociale. De asemenea, Cehia oferă ucrainenilor posibilitatea de a accesa „bani de împrumut” în cazul în care decid să se întoarcă în Ucraina, facilitând astfel repatrierea voluntară.

Republica Cehă impune restricții pentru ucraineni. Ce trebuie să facă

„Războiul continuă și nu se știe încă cât va continua. Între timp, politica țărilor europene devine dublă. Pe de o parte încurajează migranții noștri ca oamenii să rămână acolo, dar să lucreze, iar pe de altă parte, dacă o persoană nu lucrează, îl încurajează să obțină un loc de muncă. La începutul războiului, toată lumea a fost acceptată – au plătit bani ucrainenilor, le-au dat locuințe, dar acum totul este puțin diferit. ”, notează savantul ucrainean Oleksandr Gladun.

Cheltuielile pentru sprijinirea refugiaților au scăzut semnificativ de la mijlocul anului trecut

Veniturile generate de ucraineni pentru bugetul de stat al Republicii Cehe sunt în creștere, depășind 35 de miliarde CZK în ultimii doi ani, potrivit Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale. De exemplu, în prima lună a acestui an, cheltuielile statului pentru sprijinirea refugiaților au fost de 0,9 miliarde CZK, dar statul a colectat 1,9 miliarde CZK din contribuțiile la asigurări și taxe plătite de aceștia.

Zuzana Ramajzlová, șefa Programului de sprijinire a refugiaților, a subliniat că datele oficiale demontează miturile conform cărora sprijinul acordat refugiaților ar fi o povară financiară. Ea a menționat că majoritatea refugiaților ucraineni capabili să muncească deja contribuie la bugetul de stat, iar sumele generate depășesc costurile pentru sprijinul celor care nu pot munci și au nevoie de ajutor.

Ne puteți urmări și pe Google News
IGSU începe plata sumelor pentru cheltuielile cu refugiații ucraineni. Au fost alocate fonduri în valoare de 585 milioane lei

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Refugiații ucraineni din Republica Cehă contribuie la economia țării

Aproape 340.000 de persoane beneficiare de protecție temporară rămân în Republica Cehă, conform datelor furnizate de Ministerul de Interne. Dintre acestea, mai puțin de 30% sunt copii, tineri sub 17 ani și persoane în vârstă de peste 65 de ani. Din cele peste 120.000 de persoane active din punct de vedere economic, majoritatea, adică peste 60%, sunt femei, ceea ce subliniază rolul important pe care îl joacă în contribuția la economia cehă.

În ceea ce privește balanța veniturilor și cheltuielilor pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, aceasta a devenit echilibrată încă din anul trecut. Cheltuielile și veniturile au ajuns la puțin sub 22 de miliarde CZK, cu o diferență notabilă în favoarea veniturilor în a doua jumătate a anului. În ultimul trimestru al anului 2023, bugetul de stat a avut un surplus de 1,9 miliarde CZK, iar în ianuarie 2024, a fost înregistrat un plus suplimentar de un miliard CZK.

Trei sferturi dintre refugiații ucraineni apți de muncă și-au găsit deja un loc de muncă, iar 88% dintre aceștia lucrează legal, mulți prin intermediul agențiilor de ocupare a forței de muncă. În prezent, aproximativ 16.000 de persoane sunt înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Salariile angajaților au devenit principala sursă de venit pentru majoritatea gospodăriilor refugiaților, reflectând integrarea lor în economia țării, potrivit peopleinneed.net.

Revista presei