Specialiștii meteo se contrazic. România scapă de ciclonul Ashley

Specialiștii meteo se contrazic. România scapă de ciclonul Ashley Sursa foto: Arhiva EVZ

În ultimele zile, atenția specialiștilor s-a concentrat pe ciclonul Ashley, o furtună de mare intensitate care, conform previziunilor, ar urma să lovească România în weekend. Totuși, Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a clarificat că furtunile și scăderea bruscă a temperaturilor prognozate pentru acest weekend nu sunt provocate de ciclonul Ashley, deoarece acesta încă nu s-a format.

Florinela Georgescu a explicat că fenomenele meteorologice extreme care vor afecta România sunt cauzate de ciocnirea dintre un val de aer cald și unul polar. Această întâlnire de mase de aer contrastante va genera furtuni și va aduce o răcire semnificativă, fără a avea legătură cu ciclonul Ashley.

Specialiștii meteo se contrazic. România scapă de ciclonul Ashley

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă (...) Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley”, a declarat Florinela Georgescu, a informat directoarea executivă ANM.

Temperaturile scad drastic la finalul acestei săptămâni

Florinela Georgescu a subliniat că, deși România nu va fi lovită direct de ciclonul Ashley, ploile vor acoperi aproape întreaga țară, iar temperaturile vor scădea semnificativ. Aceasta a explicat că, sâmbătă dimineața, ploile vor începe în regiunile vestice și nord-vestice, extinzându-se treptat spre vestul țării până la sfârșitul zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform prognozei, în noaptea de sâmbătă spre duminică și pe parcursul zilei de duminică, ploi abundente vor afecta cea mai mare parte a României. Cele mai afectate zone vor fi regiunile sudice, precum și Carpații Meridionali și de Curbură, a precizat directoarea ANM, bazându-se pe datele disponibile la acel moment.

Pe lângă ploi, se așteaptă și rafale puternice de vânt, care vor intensifica severitatea vremii. Vântul va juca un rol important în accentuarea fenomenelor meteorologice severe, contribuind la un disconfort termic suplimentar și sporind riscul de condiții meteo periculoase.

„Pe lângă precipitații importante cantitativ, așteptăm în aceste zile și intensificări ale vântului. Este posibil ca acesta să fie în deosebi în partea de est și de sud a teritoriului și combinat desigur cu ploile intense, vor face ca manifestările de vreme să fie cu atât mai severe”, a completat aceasta.

Meteorologii anunțau anterior că ciclonul Ashley va lovi România weekendul acesta

Conform prognozelor anterioare oferite de meteorologi, ciclonul Ashley era așteptat să ajungă pe teritoriul României sâmbătă seara. Acest ciclon, generat de un aer polar maritim, urma să aducă temperaturi scăzute și furtuni puternice, cu un maxim de intensitate estimat pentru duminică seara. Impactul furtunii era preconizat a fi semnificativ, afectând mai multe regiuni din țară.

Meteorologii au avertizat că Bucureștiul va fi printre cele mai lovite zone, iar vijeliile vor traversa și județele din sudul țării. Capitala se află în centrul atenției din cauza condițiilor meteo severe, iar codurile de alertă vor fi ridicate pe măsură ce furtuna se intensifică. În plus, meteorologii au avertizat asupra pericolului de furtuni extreme în mai multe județe.

Sâmbătă seara, furtuna Ashley este așteptată să lovească județele Arad și Timiș, înainte de a se deplasa către centrul țării, afectând majoritatea județelor din Transilvania. Potrivit ANM, epicentrul furtunii va fi în București, unde se anticipează cea mai mare intensitate a fenomenului. Furtunile puternice și condițiile meteo severe vor face ca regiunile centrale să fie puternic afectate.

Pe parcursul ultimei părți a weekendului, ciclonul Ashley se va muta spre sudul României, afectând județele Prahova, Argeș, Dolj și Olt cu ploi torențiale și furtuni. În plus, fenomenul meteo va avea un impact puternic și asupra zonei Dunării, aducând precipitații abundente și condiții de vreme severă.

 

 

Revista presei