Un val de vreme severă lovește România. Unde vor fi cele mai puternice ploi. Prognoza meteo actualizată

Un val de vreme severă lovește România. Unde vor fi cele mai puternice ploi. Prognoza meteo actualizată Vijelie. Sursa foto. Pixabay

Prognoza meteo. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a anunțat, după ședința de guvern, că temperaturile vor scădea drastic în România, iar ploile vor fi deosebit de abundente, putând ajunge chiar și la 90 de litri pe metrul pătrat.

Prognoza meteo: De la 34 de grade trecem la 15 grade

Elena Mateescu a mai precizat că temperaturile vor scădea de la 34 de grade Celsius la 15 grade în regiunile intracarpatice. Mai exact,  vineri şi sâmbătă va fi o vreme deosebit de caldă cu temperaturi de 34 de grade Celsius în sudul extrem. Sâmbătă vor fi 26-33 de grade în sudul ţării. Numia că situaţia se va schimba începând de duminică, când vom trece de la 34 de grade Celsius, la o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil cu în jur de 22 de frade în  sud-estul ţării.

Elena Mateescu a făcut acest anunț joi, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei operative care a fost convocată de Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elena Mateescu a mai afirmat că această modificare a temperaturilor vine cu fenomene meteo extreme. Asta înseamnă căun schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

Zonele cele mai afectate de activitatea ciclonică

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie a mai subliniat că vineri dimineaţă va fi emisă o alertă meteorologică generală, la început pentru zona de vest și nord-vest. Este vorba despre Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei.

Activitatea ciclonică în Mediterană este una intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, și posibil un cod galben, ținând cont de cantităţile de precipitaţii prognozate de 30-40 de litri pe metru pătrat.

Furtună, CumulonimbusPrognoza meteo: De la 34 de grade trecem la 15 grade. Sursa foto: Pixabay

Iar începând de duminică şi până luni, aici se conta pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de cod portocaliu, a mai anunțat Elena Mateescu.

Prognoza meteo. E posibil să avem peste 90 de litri pe metru pătrat

Potrivit estimărilor, zonele în care ploile vor fi abudente sunt, în general, în zona de sud a țării. Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Nu este exclusă revizuirea prognozei pluviometrice cu valori de peste 100 de litri pe metrul pătrat. Astfel există posibilitatea emiterii unei avertizări meteorologice de cod roşu de tip nowcasting, fie un cod roşu de la început dacă aria în care se așteaptă aceste cantităţi este una destul de extinsă, a concluzionat Elena Mateescu, după ședința de guvern.

Revista presei