Scandal cu iz penal în Liga 3. Fotbalist străin folosit de Voința Limpeziș

Scandal cu iz penal în Liga 3. Fotbalist străin folosit de Voința LimpezișClaudiu Ionescu, antrenor la Voința Limpeziș. Sursă foto: Facebook

Formația din Buzău, Voința Limpeziș, a suferit o înfrângere categorică la „masa verde” în prima etapă a Ligii a treia, pierzând cu 3-0 împotriva celor de la CSM Adjud. Motivul acestei decizii surprinzătoare a fost folosirea unui jucător străin mai în vârstă care a fost înregistrat pe carnetul unui tânăr român sub 19 ani. În momentul în care echipa adversă a depus o contestație, fotbalistul implicat a refuzat să se identifice, invocând faptul că nu poate vorbi, nu aude și nu știe să scrie, o scuză neobișnuită ce a dus la pierderea meciului.

Caz cu iz penal în Liga 3. Fotbalist suspect folosit de Voința Limpeziș

Pe 31 august, în debutul noii ediții a Ligii a treia, CSM Adjud și Voința Limpeziș s-au întâlnit într-un meci tensionat, încheiat cu victoria oaspeților, 0-1, după un gol marcat în prima repriză. Totuși, la pauză, gazdele au depus o contestație privind identitatea unui fotbalist de la Voința Limpeziș, suspectând că pe teren se află altcineva decât cel trecut pe foaia oficială. Suspiciunile lor s-au dovedit a fi întemeiate.

La începutul săptămânii următoare, Comisia de Disciplină a FRF a confirmat încălcarea regulamentului și a decis ca CSM Adjud să câștige la „masa verde” cu scorul de 3-0. Deși pare o simplă decizie de regulament, în spatele acestei situații se află o poveste greu de crezut, în care falsul de identitate al fotbalistului implicat a fost descoperit în mod surprinzător.

Șase fotbaliști ai echipei din Limpeziș care nu corespundeau actelor prezentate

Directorul sportiv al Adjudului, Ciprian Vrabie, a relatat pentru GSP.ro detaliile incredibile care au precedat partida cu Voința Limpeziș:

„Aveam indicii înaintea partidei că formația din Limpeziș va încerca să bage pe teren alți jucători decât cei trecuți pe raportul de joc. A fost motivul pentru care am solicitat arbitrului o confruntare între carnete și individ. A rezultat că șase dintre ei nu corespundeau! Adică se pregăteau să evolueze pe fals! Centralul i-a trimis pe toți în tribună, după care a pornit meciul în noile condiții”.

Confruntarea a dezvăluit o situație șocantă, cu șase fotbaliști ai echipei din Limpeziș care nu corespundeau actelor prezentate, încercând astfel să joace pe fals. În urma acestei verificări, arbitrul i-a exclus din joc și i-a trimis în tribună, dând startul meciului în condiții diferite.

Confruntarea a fost arbitrată de Silviu Popa, oficial din Vaslui, care a gestionat momentul critic al partidei. După ce a eliminat din calcul cei șase jucători neeligibili, Voința Limpeziș a fost nevoită să înceapă meciul cu doar 11 titulari și o singură rezervă pe bancă. Cu toate acestea, ceea ce părea o problemă soluționată s-a dovedit doar începutul unei adevărate aventuri, ce urma să marcheze evoluția meciului.

CSM Adjud

CSM Adjud și Voința Limpeziș. Sursă foto: Facebook

„L-am auzit cum vorbea o limbă străină, apoi l-au prezentat surdomut”

 „La un moment dat, am auzit în timpul meciului că jucătorul cu numărul 21 de la Limpeziș vorbește într-o limbă străină. Pe foaia de joc figura însă un fotbalist român, care îndeplinea criteriul U19, născut în 2005. La pauză am formulat o contestație, iar arbitrul a solicitat ca jucătorul respectiv să vină la cabină pentru identificare”, continuă oficialul lui CSM Adjud pentru sursa citată.

Cu toate încercările de a clarifica situația, nu s-a putut obține un rezultat concret dintr-un motiv incredibil. Reprezentanții echipei Voința au susținut că jucătorul în cauză este surdo-mut, motiv pentru care nu se poate comunica verbal cu el. În momentul în care i s-a solicitat să își scrie numele pe o foaie de hârtie, acesta nu a reușit, invocând că nu știe să scrie, ceea ce a adâncit și mai mult confuzia. Oficialul CSM Adjud a descris situația ca pe o scenă ce părea amuzantă la prima vedere, dar care a ridicat, de fapt, îngrijorări serioase și a lăsat participanții fără cuvinte.

FRF, sancțiuni dure pentru cei de la Voința Limpeziș

Pe foaia oficială de joc, numărul 21 de la Voința Limpeziș figura ca fiind Cosmin Togan, un jucător român cu legitimația emisă în septembrie 2021, sub numărul 37005. Cu toate acestea, pe teren a apărut un fotbalist cu o fizionomie ce părea de origine sud-americană, ceea ce a atras atenția oficialilor de la CSM Adjud. Identificarea acestuia a fost imposibilă prin mijloacele disponibile, ceea ce a dus la suspiciuni clare privind falsificarea identității.

În urma analizării cazului de către FRF, s-a luat o decizie drastică împotriva echipei din Limpeziș. Meciul a fost pierdut la „masa verde” cu 3-0, iar clubului i-au fost scăzute șase puncte din clasament. Pe lângă această penalizare, Voința Limpeziș a fost amendată cu 2200 lei și i s-au interzis transferurile de jucători în următoarea perioadă de mercato.

Replica președintelui de la Limpeziș: „O să le anuleze contestația!”

Ioniță Dedu, președintele clubului Voința Limpeziș, a declarat că nu a fost prezent la meci și că nu cunoaște în detaliu situația, dar este de părere că nu a avut loc nicio substituire. „Cum să facem așa ceva? O să discut și eu din nou cu colegii din club”, a adăugat acesta, părând să fie surprins de acuzațiile aduse echipei. Dedu sugerează că ar fi vorba doar de o neînțelegere, fără să confirme vreo încălcare a regulamentului.

Președintele a continuat explicând că, din câte știe, Federația Română de Fotbal s-a autosesizat cu privire la utilizarea a doi jucători extracomunitari de către Voința.

„Am înțeles că federația oricum s-a autosesizat că am fi folosit doi extracomunitari, va anula contestația celor de la Adjud și ne va da meci pierdut pe acest criteriu nerespectat. E vorba despre un columbian și un nigerian, care ar avea pașaport american”, a explicat el, adăugând că detaliile nu sunt încă foarte clare pentru el. Totuși, Dedu a menționat că echipa a făcut deja apel la decizia inițială.