Oferte speciale la credite. Băncile reduc dobânzile și ratele

Oferte speciale la credite. Băncile reduc dobânzile și ratele Tranzacții bancare Sursa foto: dreamstime

Oferte speciale la creditele acordate de băncile din România și nu numai. Dobânzile mari, practicate în perioada precedentă, au redus numărul solicitanților de împrumuturi.

Instituțiile financiar-bancare promovează politici pentru a atrage noi clienți, în condițiile în care afacerile au scăzut. Este opinia lui Andrei Perianu, cofondator al Bankata.ro, platformă ce compară diferite produse financiare.

Oferte speciale la credite bancare

Băncile caută să atragă clienți pentru credite, în condițiile în care numărul solicitanților de împrumuturi a scăzut. Dobânzile ridicate i-au speriat pe mulți dintre cei care aveau nevoie de bani, iar aceștia au căutat soluții alternative. Drept urmare, instituțiile bancare vin cu oferte speciale, caracterizate prin dobânzi și rate mai mici.

„Pentru prima oară vedem că scad dobânzile. Scad dobânzile și în Statele Unite, care este cea mai importantă economie a planetei, de la 5,5 la 5 la sută. Este un mega-semnal... Și nu se întâmplă doar în Statele Unite. Avem scăderi de dobânzi cu jumătate de punct procentual și în România, cât și în Europa”, a explicat Andrei Perianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, amatorii de credite s-au speriat vâzând că dobânzile au crescut în aceași ritm cu inflația. Astfel, după ce și-au făcut calculele, mulți au ales să nu mai apeleze la oferte puse la dispoziție de bănci. Aceștia au decis să amâne achizițiile planificate anterior. Iar acest lucru a avut consecințe și asupra activității băncilor.

„Cred că e important să ne dăm seama un pic de context. Pentru prima oară în ultima perioadă, o generație probabil ca mea a văzut că putem să avem și inflație mare și inflația aceasta mare a tras după sine dobânzi nesperat de mari. Și a fost o problemă pentru că atunci când te împrumuți de la bancă sau când îți faci un credit, fie personal, fie de locuință, îți faci un buget pe care te bazezi și observi că peste ani bugetul acela se dublează sau trebuie să dai semnificativ mai mulți bani la bancă. Și asta a fost o sperietură generală pentru oricine pe planetă, nu doar în România”, spune Andrei Perianu.

card bancar, educație financiară

card bancar. Sursa foto; https://www.pexels.com

Băncile caută noi clienți

Având în vedere situația, băncile au schimbat politicile și au propus oferte pentru atragerea de clienți. Una dintre măsuri a fost aceea de a reduce ratele bancare. Astfel, cei interesați vor primi condiții mai ușoare de creditare.

„Pentru prima oară în ultimii 4 ani, putem spera că ratele noastre de la bancă o să scadă sau, mai concret, pus, o să ne rămână mai mulți bani în buzunar sau va trebui să alocăm sume din ce în ce mai mici pentru ratele noastre”, a explicat Perianu.

Potrivit spuselor sale, favorizați vor fi și tinerii, la început de drum, care doresc să-și cumpere o casă. Aceștia vor avea șansa să obțină credite în condiții favorabile. Noile oferte bancare le oferă acces mai ușor la împrumuturi.

„Fie alocăm sume din ce în ce mai mici pentru ratele noastre, fie unii care sunt la început de drum, poate doar au început să să muncească sau s-au angajat de curând, vor avea șansa să își cumpere și ei o casă, pentru că o să aibă acces la credite”, a mai spus Perianu.

Bani

Bani Sursa foto: EVZ

Fără oferte noi, băncile vor avea de suferit

Andrei Perianu a explicat că dobânzile anterioare au fost atât de restrictive încât foarte puțini oameni s-au mai gândit la credite. Cu noile oferte, băncile speră să-și susțină activitatea. Astfel de politici au apărut încă de anul trecut, iar lucrurile vor continua să se îmbunătățească.

„Ca să vă dați seama, dobânzile acestea au fost atât de restrictive, au fost atât de mari și au fost atât de de speriat, încât foarte puțini oameni s-au mai gândit să-și ia vreun credit anul trecut. Băncile au reacționat, și-au dat seama că nu mai au cui să dea aceste credite și au venit cu oferte speciale în piață deja de anul trecut”, a mai spus cofondatorul Bankata.ro.

În opinia sa, condițiile din viitoarele oferte bancare vor fi din ce în ce mai bune. Iar acest lucru se va vedea atât în 2025, cât și în următorii ani, pe piața de împrumuturi.

„Dar cred că vestea bună e de-abia la început. Aceste oferte speciale vor fi din ce în ce mai bune pe măsură ce o să ne mișcăm către 2025 și mai departe, în anii viitori”, a mai spus Andrei Perianu.

Revista presei