Viziunea lui Mircea Geoană asupra modificărilor constituționale. „Va veni o discuție despre o a doua republică în România”. Video
- Livia Bardas
- 24 septembrie 2024, 19:19
Într-o nouă ediție a podcastului „Contrapunct”, difuzat pe platforma „Hai România”, jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea de la EVZ l-au avut ca invitat pe Mircea Geoană.
Candidatul la președinția României și fostul secretar general adjunct al NATO a fost invitat în cadul podcastului pentru a aborda provocările curente de pe plan internațional și național.
Declarațiile lui Geoană despre o a doua republică
Întrebat de Mirel Curea ce modificări ar aduce Constituției dacă ar avea ocazia să o schimbe, Mircea Geoană a detaliat: „Au trecut 35 de ani de la căderea Comunismului. M-am gândit puțin la ce a însemnat Constituția pe care noi am făcut-o în 1990-1991. A fost o Constituție pentru acea perioadă. Cu limitările ei, cu punctele ei forte, cu punctele ei slabe.
Este clar că, la un anumit moment, ca și în Franța, este a cincea Republică, în România o să vină momentul constituțional favorabil. Înainte de ce vrei să schimbi, trebuie să fii sigur că este un moment constituțional favorabil. Ca lumea să fie doritoare să participe prin referendum și să modifice acea Constituție. Deci cred că va veni o discuție, nu știu când, despre o a doua republică în România, inclusiv modificarea Constituției.”
Președintele independent, cheia unei reforme constituționale eficiente
Mircea Geoană a continuat, adăugând: „Aceasta este un subiect de autentică consultare publică. S-au mai făcut propuneri, de obicei în campania electorală. Dacă va fi vreodată să declanșăm un proces de consultare, de centralizare, reorganizare administrativ teritorială, trebuie făcut acest lucru la un anumit moment. Dar nu într-o logică electoralistă. Și un președinte independent cred că asigură și acest lucru. O modificare importantă nu trebuie să beneficieze unui partid sau altuia, trebuie să beneficieze societății și oamenilor noștri.
De aceea îmi rezerv dreptul să mă consult cu cei mai buni specialiști, să luam timpul necesar. Vă dau un exemplu: Polonia. Au reorganizat administrativ teritorial Polonia acum 20 de ani. Și din 40 de voievodate au rămas cu 16. Au făcut asta timp de doi ani și jumătate. Au modelat, s-au uitat, pregătirea a fost făcută impecabil. Și a fost făcută undeva, nu în buza unor alegeri. Și iată cum merge Polonia acum. Aceea a fost o transformare care a fost făcută cu cap. Un președinte independent asigură această încredere a faptului că nu are o agendă partinică. Nu este pentru un partid sau pentru altul. Este pentru binele societății. Și Constituția noastră spune că președintele este independent, deasupra intereselor de partide. Și fie vorba între noi, a fost cea mai mare ficțiune constituțională din acești 35 de ani.”
De asemenea, Mircea Geoană a menționat și una dintre problemele pe care el le are în legătură cu aceste modificări. „Eu mai am o problemă cu modificările făcute să zic de dragul modificărilor. Eu cred că nu modificarea Constituției reprezintă principala noastră problemă. Este cultura politică din interiorul instituțiilor.”
Ediția podcastului „Contrapunct” poate fi urmărită pe canalul de YouTube „HAI România” aici.