Larry Hagman, omul fără de care „Dallas” n-ar fi spart „box-office”-ul mondial!

Larry Hagman, omul fără de care „Dallas” n-ar fi spart „box-office”-ul mondial!

Larry Hagman, omul fără de care „Dallas” n-ar fi spart „box-office”-ul mondial! Nimic nu prevedea că un actor oarecum ieșit din formă va renaște personal și va face un serial popular doar cu el actor și regizor de episoade.

La 47 de ani, în 1978, Larry Hagman era practic un actor care-și prevedea ieșirea din luminile rampei. Și totuși, selectarea sa de către Lorimar Telepictures pentru „Dallas” a fost ca un loz câștigător

Larry Hagman - renașterea unui om eșuat în era „flower-power”

Larry Hagman a fost un actor american mândru de originile sale texane. S-a născut la 21 septembrie 1931 la Fort Worth, statul american Texas. A apărut ca actor promițător în serialul sitcom foarte gustat, cu accente fantastice, „Visând la Jeannie”. A jucat rolul unui pilot militar american, maiorul Tony Nelson îndrăgostit de un spiriduș, Jeannie. Rolul Jeannie a fost jucat de Barbara Eden. Mai mare cu o lună decât Larry, născută la 23 august 1931, ea trăind și în prezent.

Serialul s-a difuzat între anii 1965-1970. Larry Hagman a jucat în intervalul de vârstă 34-39 de ani. În interviurile difuzate, a spus că a trăit din plin perioada flower-power. Căsătorit, cu copii, ar fi consumat LSD și ar fi trăit în cămăși lungi abandonând moda costumului cu pantalon pentru ceva timp. Problemele cu drogurile au trecut, a rămas cea cu alcoolul până prin anii 90 când actorul s-a trezit în fața pragului morții. Îl putea salva doar un transplant de ficat. Ceea ce a și fost posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, în 1978, Larry primește rolul JR, fiul cel mare al clanului Ewing. A fost momentul în care actorul care juca rolul unui afacerist texan din sfera petrolului, machiavelic, afemeiat. Zâmbind malefic, ciocnind un whisky era gata să răstoarne un guvern sau să-și înșele soția fără jenă, Ori să facă afaceri fără scrupule. Doar pentru a fi în vârf. Serialul a avut succes mare exclusiv datorită lui. Producătorii n-au crezut până când n-au văzut.

Larry Hagman  - scena împușcării, subterfugiu pentru perioada negocierilor

Ca în orice poveste de succes, un actor simte că muncește prea mult, iar producătorii că plătesc prea mult. Evident, un actor care pleacă nu e cea mai bună veste, însă nu e de netrecut. Se pare că scenariștii și producătorii ar fi dorit să scape de Larry care nu era deloc un personaj comod. Nu se prea înțelegea cu majoritatea actorilor din serial.

Numai că, atunci când s-au făcut prospecțiunile, s-a văzut că filmul ar putea să fie pur și simplu în pericol fără actor. Pentru că nu doreau să îi dea salariul cerut, unul imens la vremea aceea, s-a regizat scena împușcării sale de către cumnata sa, sora soției, jucată de actrița Mary Crosby. Suspansul revenirii lui JR în serial (a murit sau doar a fost rănit) a arătat că Dallas ar fi scăzut dramatic la audiențe dacă JR „murea”. A durat câteva luni până când noul sezon s-a reluat cu JR rănit și în refacere. Asta pentru că, în spatele scenei, producătorii au bătut palma cu texanul. Ca bonus, pentru că serialul nu putea exista fără „J.R.”, „texanul” a și regizat mai multe episoade ale serialului care s-a filmat timp de mai multe sezoane în perioada 1978-1991.

J.R. Ewing - omul din spatele rolului

„J.R.” în viața de toate zilele n-a avut succes în afacerile cu petrol. Publicul românesc l-a adorat iar prin 1993, Evenimentul Zilei a scris că înainte de 1989, când românii s-au uitat cale de vreo 60 de episoade la Dallas, Larry ar fi fost plătit de Securitate să facă lobby pentru România.

După 1989, actorul a vizitat România și a apărut în reclamele de la Lukoil România.  Serialul s-a redifuzat înceopând din 1990, cu toate sezoanele filmate până în 1991. Inclusiv, continuările ulterioare, un film artistic și o miniserie au fost gustate la maxim de publicul românesc. Actorul a mărturisit că s-a pomenit mereu pocnit în SUA cu poșeta în cap de bunicuțe serioase care îi reproșau: „Să-ți fie rușine pentru cum te porți cu Sue Ellen!” Asta când actorul ieșea la restaurant cu singura femeie din viața lui, soția sa pe care n-a înșelat-o niciodată!

Larry Hagman a mai trăit cel puțin un deceniu după operația reușită de transplant de ficat. A jucat în filme-continuare la Dallas. Când s-a decis începutul filmării unui nou serial Dallas cu distribuția de bază (câți vor mai fi fost în viață), „J.R.” s-a alăturat distribuției. Decesul său survenit la 23 noiembrie 2012 la Dallas a dus la anularea serialului. Evident, fără el n-ar mai fi avut niciun farmec.

„J.R.” urât în film de „Lucy” și „Lee Ann de la Vega”, adorat în spatele camerelor de filmat

Dacă este să prezentăm două actrițe care l-au adorat ca actor deși ca personaj, personajele lor îl urau, au fost actrițele Charlene Tilton și Barbara Eden. Prima a jucat-o pe nepoata Lucy Ewing, răsfățata Ewing, cealaltă, pe Lee Ann de la Vega, o fostă iubită a lui JR din tinerețe, metamorfozată în rol de răzbunătoare. Jucaseră împreună și în „Visând la Jeannie”.

În majoritatea interviurilor, nonagenara deja Barbara Eden spusese: „nu aș fi însemnat nimic în cinematografie fără influența lui Larry Hagman”!

Sursa foto: Arhivă

Revista presei