„Legea Iohannis”, prin filtrul lui Ion Cristoiu: „Este normal să le ceară ajutorul liberalilor”. Video

„Legea Iohannis”, prin filtrul lui Ion Cristoiu: „Este normal să le ceară ajutorul liberalilor”. Video Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doi parlamentari din partea PNL au depus săptămâna trecută la Parlament o propunere legislativă prin care se prevede ca preşedintele României să aibă posibilitatea de a candida pe listele electorale în ultimele 3 luni ale mandatului. Propunerea viza în acest fel o poziție de independent, sau pe listele unui partid sau alianţe.

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, este de părere că acum, cu această ocazie, Klaus Iohannis, liderul de la Cotroceni, le cere liberalilor ajutorul. După ce, în ultimii zece ani de președinție, acesta i-a ajutat adesea pe cei din PNL să ajungă la guvernare, să aibă portofoliul de premier. „Între noi fie vorba, în acești zece ani, PNL-ul a ajuns la guvernare de atâtea ori datorită lui Klaus Iohannis și al sprijinului oferit de el. Să ne punem acum și în locul lui. Este normal să le ceară ca acum să i se întoarcă ajutorul”.

Legea lui Iohannis, o răsplată

Ion Cristoiu a fost prezent luni, 23 septembrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de jurnalistul Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Iar una dintre temele de discuție a fost chiar „Legea Iohannis”, cum a numit-o presa din România. Scriitorul spune că până și coaliția din prezent, PSD împreună cu PNL, s-a format cu sprijinul președintelui în funcție.

„După ce au văzut faptul că, la momentul acela, cu cei din USR-PLUS, nu au reușit să se înțeleagă pentru guvernare, a trebuit să intervină PSD-ul în discuție. Iar Klaus Iohannis a jucat un rol important în această mișcare de stabilitate de la Palatul Victoria, cum o numesc ei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De menționat că, mai târziu în aceeași zi, tot luni 23 septembrie, echipa de la PSD a avut un anunț important de făcut în această privință. Purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romaşcanu, a anunţat că decizia conducerii partidului este să nu susţină proiectul de lege PNL. „Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024 iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a declarat Romaşcanu.

Alegeri istorice

După aceea, Ion Cristoiu a vorbit despre întregul tablou politic, despre alegeri în ansamblu. Publicistul spune în cadrul podcastului „Hai LIVE” că 2024 devine un an istoric. Și că aceste runde de scrutin sunt cele mai importante din 1989 încoace. „Astfel de alegeri, ca cele de acum, nu au mai fost întâlnite în post-decembrism”, spune Ion Cristoiu. „Mai greu putem anticipa ce se poate întâmpla”.

„Nu mai avem parte de o împărțire clară între dreapta și stânga, sub nicio formă. Cele mai importante partide sunt la guvernare. Nu avem o opoziție puternică, fie anti-PSD, fie anti-PNL. Partidele acestea s-au înțeles până acum și pare că se înțeleg pe mai departe. Nu au fost atacuri dure lansate de unii împotriva celorlalți”, adaugă scriitorul.

Pe de altă parte, pe lângă candidații de la liberali și de la social-democrați, Ion Cristoiu spune că și ceilalți au un cuvânt important de spus acum. „În ansamblu, Mircea Geoană nu e degeaba. Procentele acelea de le vedem prin sondaje vin de undeva,  atât de la PSD, cât și de la PNL. Pe același principiu merge și Elena Lasconi, de la USR. Și să nu uităm cumva de Ludovic Orban. Vorbim de un politician vechi, cu experiență, e din anii 1990 în politică”.

Revista presei