Doi bărbați, reținuți pentru organizarea protestelor din fața CEC. Ilan Șor, în spatele acțiunilor

Doi bărbați, reținuți pentru organizarea protestelor din fața CEC. Ilan Șor, în spatele acțiunilor Ilan Șor. Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Doi bărbați din Criuleni au fost reținuți pentru complicitate la organizarea dezordinilor în masă în timpul unui protest în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC). Protestul era coordonate de o entitate afiliată condamnatului Ilan Șor. Pentru punerea în aplicare a planurilor fugarului, bărbații erau remunerați lunar cu 20 mii de lei (circa 1 000 de euro).

Complici la vandalizarea sediului CEC

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, acțiunile investigate au avut loc în prima săptămână a lui septembrie curent. Atunci, sediul CEC a fost vandalizat, atât în timpul protestului, cât și în noaptea zilei din data de 7 spre 8 septembrie, inclusiv prin proiectarea la intrarea în sediu a recipientelor cu vopsea. Acțiunile ilegale au fost raportate de către CEC autorităților, care au reținut doi frați din Criuleni, cu vârstele de 38 și 43 de ani.

Cei doi bănuiți, în comun cu organizatorul aflat în căutare, ar fi racolat 17 tineri din Criuleni. Aceștia au primit instrucțiuni pe grupul de comunicare creat pe platforma Telegram despre modalitățile de organizare a destabilizării. Cei doi bănuiți le-ar fi organizat tinerilor și transportul spre Chișinău.

50 de dolari SUA pentru participarea la protest

O parte din tinerii audiați cooperează cu ancheta. Aceștia spun că pentru participare la protestul, care a durat aproximativ o oră, li s-au promis câte 50 de dolari SUA. Totodată, tânărul care ar fi aruncat primul produsele pregătite – ouă, la intrarea în sediul CEC, ar fi primit și un bonus de 1 000 de lei (50 de euro). În final, însă, acestora le-au fost achitate sume de 500 - 600 de lei (circa 25 – 30 de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News
Schema deconspirată de poliție

Schema deconspirată de poliție/Sursa foto: politia.md

Organizatorii acestor acțiuni de destabilizare ar fi fost remunerați  cu 20 mii de lei (circa 1000 de euro). Aceștia lunar ar fi salarizați prin aplicația mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia.

Schemele de transportare a banilor destinate partidelor afiliate lui Șor

Organele de forță investighează mai multe episoade privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Reprezentanții grupului criminal pun pe roate diverse scheme de introducere în țară a valutei străine.

Astfel, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă. Aceasta se aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.

Ruble rusești

Ruble rusești/Sursa foto: bani.md

Ulterior, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești. Acestea variază de la 10 000 la 55 000 de ruble (aproape 600 de euro). Ulterior, banii ar fi distribuiți persoanelor afiliate din teritoriu.

Acțiunile de investigații continuă pentru a stabili toate circumstanțele faptelor.