Ce a făcut atentatorul la viața lui Trump în Ucraina, de fapt

Ce a făcut atentatorul la viața lui Trump în Ucraina, de faptRyan Routh. Sursă foto: Captură video Youtube

Oamenii din Ucraina își amintesc de suspectul în cazul celui de al doilea atentat asupra lui Donald Trump ca de un tip „delirant”, relatează corespondentul BBC la Kiev, James Waterhouse.

Ce a făcut Ryan Wesley Routh în Ucraina, de fapt

„Nu putem spune de ce suntem aici, este extrem de secret!”, obișnuiau să răspundă cei de teapa lui  Ryan Wesley Routh, aflați prin Ucraina sub pretextul că vor să meargă la război.

„N-am întrebat niciodată ce caută britanicul bețiv în haine militare stranii într-o cafenea ucraineană, dar el era dornic să-mi spună, indiferent ce voiam eu. Era vara anului 2022, iar pe strada principală Khreșciatyk din Kiev erau tipi similari care pretindeau că se alătură efortului de război al Ucrainei împotriva Rusiei.

„Războiul atrage tot felul de oameni”, m-am gândit. Știm acum că printre aceștia se număra și Ryan Wesley Routh, suspectul celei de a doua tentative de asasinare a lui Donald Trump”, relatează Waterhouse.

Routh „era un tip omniprezent” în capitala Ucrainei, povestește Chris Lutz, un lucrător care l-a întâlnit de mai multe ori. „Nu l-aș numi nebun”, spune el. „Încerca tot posibilul să ajute Ucraina, dar ajungea la un nivel nesănătos”.

„Nu a făcut parte din Legiunea Internațională”

Oficialii ucraineni s-au distanțat ferm de bărbatul acuzat că a încercat să-l asasineze pe Donald Trump pe terenul de golf al fostului președinte din Florida. Routh, în vârstă de 58 de ani, încercase în mod repetat să recruteze soldați străini pentru armata ucraineană, dar nu a reușit.

„El nu a servit niciodată în Legiunea Internațională a Ucrainei și nu are nicio legătură cu unitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al legiunii. Se pare că americanul a luat contactat cu legiunea în mod repetat, dar ideila sale sunt descrise de un soldat ucrainean drept „nebunești” și „delirante”.

Suspectul a recunoscut, de asemenea, că i-a fost refuzat înrolarea, susținând că asta se datorează vârstei și lipsei de experiență în luptă.

Într-o postare online prin care a reacționat la a doua tentativă de asasinat asupra fostului președinte american, Volodimir Zelenski a spus că se „bucură” că Donald Trump a scăpat nevătămat.

Dar Zelenski nu a făcut nicio referire la suspectul care a fost un susținător ferm al țării sale, și asta din motive întemeiate.

Propaganda lui Putin vrea să dea vina pe Ucraina pentru atentat

La trei zile după invazia pe scară largă a Rusiei, Zelenski a cerut „prietenilor păcii și ai democrației” să se alăture luptei contra invadatorilor lui Putin. Și mii de oameni din toată lumea s-au alătura armatei ucrainene. Așa s-a născut Legiunea Internațională a Ucrainei. Inițial, s-a crezut că 20.000 de voluntari sunt dispuși să se înscrie. Experții cred că acum sunt peste 4.000 de luptători străini în Ucraina.

Dar, în ciuda faptului că Ryan Wesley Routh a eșuat în încercările sale de a intra în Legiunea Internațională, arestarea sa în Florida produce probleme la Kiev. Locotenentul Andrii Kovalenko, care face parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a avertizat că Rusia va folosi cea de a doua tentativă de asasinat asupra lui Trump în scopuri propagandistice.

Ryan Wesley Routh, atacatorul lui Donald Trump

Ryan Wesley Routh. Sursa foto: Platforma X

Delir la Moscova despre atentatul lui Routh

„Joaca cu focul are consecințele sale”, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Ucraina ar fi putut fi în spatele complotului. Iar la televiziunea de stat rusă, gazda Olga Skabeieva l-a numit pe Routh un „fan nebun al lui Zelensky, care se plimbă cu o mitralieră”. „A existat un alt atentat la viața lui Donald Trump, iar tentativa este legată oficial de Ucraina”, a susținut propagandista.

Iar un canal popular pro-rus de Telegram din Ucraina susține că serviciul de informații ucrainean s-a aflat în spatele tentativei de asasinat. O relatare similară spunea că atentatorul a mers în Ucraina pentru a „recruta mercenari americani”. Dar nicio dovadă nu a însoțit aceste afirmații.

„Desigur, toate acestea sunt minciuni”, spune Lt. Kovalenko. „Dar confruntarea informațională este o componentă a războiului”.

Ce știu ceilalți voluntari despre Ryan Routh

Sandra Andersen Eira, cetăţean norvegian care luptă cu Corpul Marin al Ucrainei pe linia frontului de sud, spune că este nedumerită. „Singura mea întrebare este: de ce a fost respins de Legiunea Străină Internațională?” se întreabă ea. Și spune că până în luna mai a fost foarte puțin interes pentru verificare. De atunci, au fost introduse un contract minim de șase luni și pregătire de bază.

Recruții încă nu trebuie să aibă experiență militară, deși unii consideră că acest lucru este un avantaj. „Routh a fost doar unul dintre acești oameni fără experiență”, spune Eira. „Au fost personaje care strângeau fonduri, înșelau oameni, pretindeau că sunt în linia întâi, cu o unitate, și nu erau. Unii voluntari au intenții bune și doresc cu adevărat să facă ceva, dar poate că pur și simplu nu sunt apți din punct de vedere mental sau fizic pentru asta. Unii dintre ei doar delirează”, mai poivestește voluntara din Norvegia.

„Poate că asta se aplică și lui Ryan Routh. Poate că nu a ajutat Ucraina, dar timpul petrecut în această țară i-a dat ideea unei tentative de asasinat asupra unui candidat la președinția SUA”, își încheie reportajul Waterhouse.