Marea problemă a justiției din Republica Moldova

Marea problemă a justiției din Republica MoldovaMaia Sandu. Sursa foto: captură video

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că problema justiției din țara sa ține mai degrabă de caracterul angajaților din instanțe și parchete. „Când vom avea judecători și procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional”, a spus șefa statului

Cum merge reforma justiției în Republica Moldova

Reforma justiției trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, crede președinta Maia Sandu, chiar dacă s-a dovedit un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial.

Președinta a mai spus, la o emisiune pe Moldova 1, că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției. Maia Sandu speră că proiectul privind crearea acesteia va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.

E nevoie de judecători și procurori onești

„Când vom avea judecători onești, procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional. Trebuie neapărat să continuăm această reformă, pentru că fără aceasta economia nu se poate dezvolta. Investitorii întreabă despre situația din domeniul justiției.

Dacă este o justiție nefuncțională, oamenii nu au încredere în stat și unii din ei renunță să investească. Justiția este unul dintre pilonii statului”, a declarat Maia Sandu.

Când va exista tribunal anticorupție în Republica Moldova

Despre Procuratura Anticorupție, președinta Republicii Moldova spune că există o problemă în ceea ce ține de asigurarea de resurse necesare instituției și că aceasta problemă trebuie rezolvată repede. Dar, mai spune Maia Sandu, este necesar în primul rând să existe siguranța că procurorii sunt onești, integri și acționează potrivit legii.

„Cetățenii au auzit ce a spus doamna Kovesi. Da, există mereu probleme legate de resurse, însă trebuie de muncit pentru a livra rezultate. Cu cât mai multe rezultate vor fi, cu atât mai mare va fi sprijinul, inclusiv din partea oamenilor, pentru ca Guvernul să ofere acele resurse și să soluționeze această problemă semnalată de Procuratura Anticorupție”, a mai declarat președinta.

Reamintim că Maia Sandu a solicitat, în martie anul trecut, înființarea unui tribunal anticorupție care să judece marile dosare, iar un proiect de lege în acest sens a fost votat deja în Parlament în prima lectură, anul trecut.