Fermierii din Cahul, Republica Moldova, continuă să tune și să fulgere. Anunță proteste
- Nicolae Comănescu
- 16 septembrie 2024, 20:15
Mulți fermieri din Republica Moldova, afectați de condițiile meteo din acest an, sunt extrem de numlțumiți și amenință că vor organiza un protest, mâine. Cu mare parte din recoltă, compromisă, agricultorii sunt presați de creditele agricole pe care trebuie să le restituie.
Despre acest subiect a vorbit Gheorghe Jurcanu, membrul Asociației Forța Fermierilor. El a anunțat că mișcarea de marți va fi organizată la Cahul.
„De ce să nu aibă loc protestele? Am avut vreo bucurie mare din această situație? Băncile ne lasă în pace? Furnizorii de inputuri nu ne mai ating? Noi cu seceta și ploile suntem învățați. Protestele vor avea avea loc la noi în raion, la Cahul”, a afirmat Jurcanu pentru jurnaliștii de la unimedia.info.
Fermierii din Cahul le reproșează oficialilor de la Chișinău că nu s-au preocupat serios de despăgubirile pentru pierderile cauzate de secetă. Comisia Situații Excepțioanale a alocat suma de 100 milioane de lei pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă, după cum a anunțat premierul Dorin Recean.
Mari nemulțumiri pentru mulți agricultori din Cahul, Republica Moldova
În ziua de 13 august, agricultorii din raioanele de sud ale Republicii Moldova au trimis o scrisoare destinată autorităților centrale. În actul respectiv, ei cereau intervenția de urgență și instituirea stării de alertă. Fermierii sunt loviți pentru al treilea an consecutiv de intemperiile vremii, care le-au afectat recoltele și le-au cauzat mari pagube financiare.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, le transmitea un mesaj agricultorilor, cărora le cerea să iasă în număr cât mai mare la referendumul pro-UE, organizat la data de 20 octombrie.
„Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, afirma ministrul.
Declarații făcute în timpul unei ședințe online, „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”. La care au participat șefii direcțiilor agricole raionale.