Parteneriat România -SUA pentru protecția copilului

Parteneriat România -SUA pentru protecția copilului

Documentul oficial pentru stabilirea Parteneriatului cadru pentru protecţia copilului a fost semnat de Guvernul României şi cel al Statelor Unite ale Americii. Acest parteneriat este prevăzut a se desfăşura pe o perioadă de cinci ani.

Parteneriatele Child Protection Compact, un angajament politic real

Guvernul României şi cel al Statelor Unite ale Americii au semnat, la sediul Ambasadei SUA la Bucureşti, documentul oficial pentru stabilirea Parteneriatului cadru pentru protecţia copilului/Child Protection Compact Partnership, prevăzut a se desfăşura pe o perioadă de cinci ani.

Parteneriatele Child Protection Compact sunt programe multi-anuale stabilite de Guvernul Statelor Unite, începând cu 2015. Acestea au în vedere prevenirea şi combaterea traficului de copii.

Potrivit Guvernului României, documentul reflectă viziunea şi preocupările comune ale celor două ţări în prevenirea şi combaterea traficului de copii, precum și asistenţa şi protecţia victimelor acestui flagel.

Romînia este prima țară din zonă care beneficiază de suportul financiar al parteneriatului cu SUA

„Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima ţară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătăţirea sistemului naţional pentru prevenirea şi combaterea traficului de copii”, precizează reprezentanții Guvernului.

Pentru a pune în practică cerințele acestui parteneriat este necesară crearea „Centrului Naţional de Combatere a Abuzurilor şi Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online”, care va funcţiona în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a unui Centru de Excelenţă pentru Securitatea Digitală a Copiilor, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, precum şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei privind riscurile traficului de copii şi ale exploatării sexuale a acestora pe internet”, informează oficialii.

Traficul de copii o problemă reală pentru România

După semnarea documentului oficial, Excelenţa Sa, Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA la Bucureşti, a subliniat că reprezintă un pas înainte în efortul comun de a elimina traficul de copii.

Prin traficul de copii se înțelege „recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de copii în scopul exploatării”, conform legislației în vigare.

Art 211 Traficul de minori/Codul Penal, prevede că:

  • Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Dacă fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. (1), pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă.