Un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide va fi construit la Chișinău

Un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide va fi construit la Chișinău Centru de reciclare a deșeurilor/Sursa foto: www.chisinau.md/ro

Republica Moldova. Un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide va fi construit la Chișinău. În acest scop, primăria capitalei a transmis un teren de 15 ha din strada Uzinelor în gestiunea statului. Inițiativa are scopul de a crea un sistem complex și modern de gestionare a deșeurilor solide municipale.

Sursele de finanțare a proiectului

Centrul va fi construit în cadrul unui proiect comun al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI). Acesta are o valoare totală de 23 de milioane de euro. Totodată, proiectul include și un grant al UE, E5P, în valoare de 5 milioane de euro. Acesta vine să sprijine gestionarea deșeurilor solide în Chișinău.

„Odată cu implementarea livrabilelor din proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, precum și a celor din cadrul proiectului „Deșeuri Solide Moldova”, preconizate pentru Regiunea de Gestionare a Deșeurilor 4/6, din care face parte municipalitatea, vom genera un impact direct asupra vieții a circa un milion de oameni din oraș și suburbii”, a menționat Ala Mîrza, consilier în Cabinetul Primarului General al capitalei.

Mircea Fechet despre SGR

Reciclare. Sursa foto: Facebook/ Mircea Fechet

Măsura se conține în Conceptul privind gestionarea integrată a deșeurilor municipale în Chișinău pentru perioada 2024-2035. Obiectivul de bază fiind creșterea ratei de recuperare a diferitelor fluxuri și tipuri de deșeuri. Acest obiectiv poate fi realizat prin adoptarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor municipale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, o astfel de abordare promovează utilizarea resurselor sustenabile și un management eficient al deșeurilor, care contribuie la crearea unui mediu sănătos și curat pentru cetățeni.

Terenul a fost ales în colaborare cu Ministerul Mediului, BEI și BERD

Selectarea lotului a fost făcută în baza criteriului proximității acestuia de stația de transfer, pentru eficientizarea costurilor Astfel, lângă stația de transfer urmează să fie construit Centrul de reciclare.

Reciclare

Reciclare/Sursa Foto - Dreamstime

În cadrul proiectului, Primăria Chișinău își asumă edificarea Stației de transfer din resursele financiare municipale, care vor fi atrase din cadrul finanțărilor BEI, BERD, E5P și Regia „Autosalubritate”, în măsura în care va fi necesar. La rândul său, Ministerul Mediului va construit un centru de reciclare lângă Stația de Transfer.

Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor prevede regionalizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor municipale. În prezent, regiunile sunt fragmentate în opt zone, urmând ca municipiul Chișinău să facă parte din Zona de gestionare a deșeurilor 4/6 (conform Studiului de prefezabilitate efectuat de BEI/Ramboll (2023).

Revista presei