Maia Sandu își donează premiul de 25.000 de dolari, primit în Germania, pentru renovarea unei biserici legendare

Maia Sandu își donează premiul de 25.000 de dolari, primit în Germania, pentru renovarea unei biserici legendare Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” . Sursa foto: episcopia-ungheni.md

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat că va dona Premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, în valoare de 25.000 de euro, primit în luna mai în Germania, pentru reparația și conservarea Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Nișcani, raionul Călărași.

Premiul „Robert Blum pentru Democraţie” este oferit la fiecare doi ani personalităţilor care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului şi democraţiei. Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiţie şi libertate. „Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, dar și o dovadă a rezilienței și determinării cetățenilor Republicii Moldova în calea spre democrație”, a în momentul în care a primit acest premiu.

Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, o bijuterie arhitecturală

Decizia președintelui Maia Sandu de a dona premiul de 25.000 de dolari a fost luată după ce Consiliul parohial al Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” a solicitat sprijin pentru reparația bisericii construite în anul 1905 și care este un monument arhitectural de importanță națională, inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

„Donația oferită de președinta Maia Sandu va fi utilizată pentru repararea și conservarea acestui important lăcaș de cult, contribuind astfel la protejarea identității noastre culturale și spirituale. În numele locuitorilor satului Nișcani și al Primăriei, dorim să ne exprimăm recunoștința față de președinta Maia Sandu pentru susținerea valorilor culturale și spirituale ale Republicii Moldova”, a declarat, pentru Ziarul Național, Petru Sorici, primarul de Nișcani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt premiu donat de Maia Sandu

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: captură video

Nu este singurul premiu pe care Maia Sandu îl donează. Pe 13 ianuarie, președintele Republicii Moldova a primit premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, însoţit de suma de 30.000 euro. Banii au ajuns la Asociația Obștească „Prietena Mea”, care are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății.

Fiecare copil are nevoie de dragostea celor din jur pentru a crește, a se dezvolta și a fi fericit. <<Prietena Mea>> este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și comunități armonioase”, a declarat Maia Sandu.

 

 

Revista presei