Martorul lui Igor Dodon. Ce declarații a făcut Tudor Copaci în dosarul „Energocom”

Martorul lui Igor Dodon. Ce declarații a făcut Tudor Copaci în dosarul „Energocom” Sursa foto: NewsMaker

Republica Moldova. Fostul ministru adjunct al Economiei, Tudor Copaci, a dat mărturii în dosarul „Energocom”, inițiat pe numele ex-președintelui Igor Dodon. Ultimul este acuzat de depășirea atribuțiilor în interesul unui grup criminal la formarea tarifelor pentru energia electrică. Igor Dodon acuză imixtiuni politice.

Tudor Copaci, martor al apărării

Fostul ministru adjunct al Economiei, Tudor Copaci, este unul dintre cei 11 martori ai apărării în dosarul „Energocom”. Audierea sa a fost anterior amânată, așa cum fostul funcționar este, la rândul său, judecat în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și era prins într-un alt proces.

Pe 12 septembrie, în instanță, Copaci a declarat că toate contractele de import al energiei electrice erau negociate exclusiv de Energocom. Ulterior, treceau etapa de verificare la ANRE. Abia după această etapă erau stabilite tarifele pentru energia electrică.

Sursa foto: gov.md

Anterior, nici reprezentantul Energocom-ului nu a putut face prea multă lumina în dosar. Acesta a declarat că nu poate estima prejudiciile materiale aduse întreprinderi în urma presupuselor acţiuni ale lui Igor Dodon. Conform acestuia, evenimentele s-ar fi desfășurat cu mulți ani în urmă, iar în arhive nu s-au păstrat date relevante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce învinuiri i se aduc lui Igor Dodon

Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2022. Lui Dodon i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea vizează acțiunile din perioada în care a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului. Este vorba despre anii 2008-2009.

Sursa foto: arhiva EvZ

„Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului, în luna mai 2008, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h. Potrivit prevederilor, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv. Asta, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, susțin acuzatorii.

Igor Dodon se declară nevinovat și susține că dosarul „Energocom” a fost inițiat ilegal, în scopuri politice.

Revista presei