Republica Moldova se aliniază la cele mai bune practici globale. Guvernatoarea BNM, la o reuniune a G20

Republica Moldova se aliniază la cele mai bune practici globale. Guvernatoarea BNM, la o reuniune a G20 Sursa foto: BNM

Premieră istorică pentru Republica Moldova. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a participat, recent, la Reuniunea Globală a Rețelei Internaționale pentru Finanțare Durabilă (Sustainable Banking and Finance Network (SBFN). Evenimentul a fost organizat în contextul Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 (G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG), desfășurat la Rio de Janeiro, Brazilia.

S-au întrunit peste 40 de lideri din domeniul finanțării durabile, guvernatori ai băncilor centrale, inclusiv reprezentanți de nivel înalt din cadrul SFWG, membri ai SBFN, experți ai Băncii Mondiale și Corporației Financiare Internaționale (IFC).

Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a RM / Sursa foto: BNM

Alinierea Republicii Moldova la cele mai bune practici globale de construire a unui viitor prosper

Anca Dragu a prezentat chestiunea finanțării durabile din perspectiva BNM. S-a referit la angajamentul Republicii Moldova privind elaborarea și aplicarea în practică a unui cadru național în domeniu, aliniat la bunele practici internaționale și cele ale UE. Totodată, a împărtășit experiența BNM privind elaborarea și dezvoltarea, în cooperare cu Corporația Financiară Internațională din cadrul Grupului Băncii Mondiale, a foii de parcurs pentru finanțare durabilă.

„Angajamentul nostru ferm pentru finanțarea durabilă se reflectă în pașii concreți pe care i-am făcut în colaborare cu partenerii noștri internaționali, instituțiile financiare de top. Această abordare nu doar aliniază Republica Moldova la cele mai bune practici globale, dar contribuie și la consolidarea unei economii reziliente, la construirea unui viitor prosper pentru toți cetățenii”, a declarat guvernatoarea BNM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentarea BNM a Ancăi Dragu la acest forum internațional de nivel înalt este o premieră istorică, în contextul participării instituției bancare din Republica Moldova. În cadrul evenimentului, guvernatoarea băncii de peste Prut a avut și discuții bilaterale cu omologi din alte țări, care au vizat schimbul de bune practici în domeniul finanțării durabile.

Sursa foto: BNM

Sistemul financiar al Republicii Moldova și prioritățile sale în context global

Reuniunea Globală SBFN, ajunsă la a VIII-a ediție, s-a desfășurat sub egida Grupului de lucru pentru finanțe durabile G20 (SFWG). Acesta își propune să mobilizeze finanțarea durabilă, ca modalitate de asigurare a creșterii economice și stabilității la nivel global, precum și de promovare a tranziției către o economie mai ecologică, mai rezilientă și mai incluzivă.

Banca Națională a Moldovei a aderat, în 2023, la Rețeaua Internațională pentru Finanțare Durabilă (SBFN), o comunitate voluntară de autorități de reglementare a sectorului financiar, bănci centrale, ministere de finanțe, de mediu și asociații industriale de pe piețele emergente, angajate în promovarea finanțării durabile. Aderarea BNM la SBFN va permite alinierea sistemului financiar al Republicii Moldova la prioritățile naționale și globale în acest domeniu, conform bnm.md.

 

Revista presei
Stăpânul muntelui