Coreea de Nord a lansat rachete balistice spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat rachete balistice spre Marea Japoniei Sursa: Arhiva EVZ

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către mare, conform informațiilor furnizate de armata sud-coreeană, care a precizat că investighează incidentul, potrivit AFP.

Phenianul a lansat mai multe "rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (...) spre Marea de Est (denumire coreeană pentru Marea Japoniei) în jurul orei 07.10 (miercuri, 22.10 GMT)", a indicat statul-major interarme al Coreei de Sud.

Statul-major interarme al Coreei de Sud a confirmat că rachetele au fost lansate în direcția Mării de Est (cunoscută în Japonia ca Marea Japoniei) în jurul orei 07:10 (ora locală), echivalentul orei 22:10 GMT de miercuri. În prezent, autoritățile sud-coreene colaborează cu partenerii lor americani și japonezi pentru a analiza evenimentul și informațiile secrete colectate. Ministerul Apărării din Japonia a confirmat, la rândul său, că a fost detectată cel puțin o rachetă balistică lansată de Coreea de Nord.

Coreea de Nord continuă testele

Lansările de rachete nord-coreene coincid adesea cu date simbolice, cum ar fi aniversarea Republicii Populare Democrate Coreene, sărbătorită pe 9 septembrie. În 2016, pe aceeași dată, Phenianul a efectuat al cincilea test nuclear. Într-un discurs recent cu ocazia aniversării a 76 de ani de la înființarea țării, liderul Kim Jong Un a subliniat că Coreea de Nord își va întări arsenalul nuclear pentru a contracara orice amenințare din partea rivalilor săi, care dețin arme nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord continuă testele de arme pe fondul tensiunilor crescute cu Seulul. Începând din luna mai, a lansat mii de baloane cu deșeuri către Coreea de Sud, ca represalii la acțiunile activiștilor sud-coreeni care au trimis materiale propagandistice peste graniță. Relațiile dintre cele două Corei sunt extrem de tensionate, aflate la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Recent, Coreea de Nord a anunțat desfășurarea a 250 de lansatoare de rachete balistice de-a lungul graniței sudice. Ca răspuns, Coreea de Sud a reluat difuzarea mesajelor propagandistice la graniță, a anulat un acord militar destinat diminuării tensiunilor și a reluat exercițiile cu muniție reală în apropierea graniței și pe insulele frontaliere, inclusiv în zona demilitarizată ce separă cele două Corei, anunță Agerpres.

Revista presei
Furtuna de zăpadă