Gheorghe Piperea: Dacă planul lui Draghi ar fi acceptat, euro s-ar subția cu încă 40%

Gheorghe Piperea: Dacă planul lui Draghi ar fi acceptat, euro s-ar subția cu încă 40% Sursa foto: Facebook/ Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea susține că planul prezentat de Mario Draghi conține „platitudini”. Potrivit cunoscutului avocat, aplicarea acestuia ar reprezenta un pericol pentru zona euro. După un an de așteptare, fostul președinte al Băncii Centrale a prezentat raportul solicitat de Ursula von der Leyen.

Gheorghe Piperea, despre viziunea lui Mario Draghi

În toamna anului trecut, șefa Comisiei Europene i-a cerut lui Mario Draghi un plan pentru revitalizarea economiei. După un an de zile, Mario Draghi a prezentat raportul, înșiruind o serie de aspecte negative care apasă asupra blocului comunitar european.

Ideile sale au stârnit numeroase reacții. Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea susține că planul nu conține mari noutăți legate de UE.

„Mario Draghi a primit 500 de mii de euro pentru un raport asupra cauzelor și soluțiilor recesiunii în UE, raport în care spune platitudini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre altele, spune că energia este cu vreo 150% mai scumpă în UE decât în SUA, iar gazele naturale, cu vreo 350%. Ca și când ăsta ar fi un secret alchimic…

Nu pare a vrea să spună nimic Draghi despre cauză: războiul proxy pe care SUA îl duce cu rușii în Ucraina, (și) pe spezele europenilor, război care adâncește sărăcia europenilor și dependența UE de SUA, China și Rusia, cele trei state hiper-militarizate care ne joacă pe toți ca pe niște pioni pe tabla de șah.

Mario Draghi, Gheorghe Piperea

Mario Draghi Sursa foto: Arhiva EVZ

Dar cu această precizare relativă la costul energiei, Ursula aflat indirect de la Draghi, pe 500 de mii de euro, că nu trebuia să se avânte în acest război… “, a spus avocatul.

UE ar trebui să investească 800 de miliarde de euro

În raportul său, Draghi arată că UE ar trebui să facă investiții uriașe. Avocatul Gheorghe Piperea a criticat ipoteza, menționând că banii ar ajunge la companiile care vor investi “verde” și “corect politic”.

„Probabil că majoritatea acestui munte de bani se vor duce la privații cu pile - pharma, tech (ca Atos, firma franceză falimentară pe care a condus-o timp de 10 ani Thierry Breton), banking, military, companii de croaziere de lux (ca cea la care lucrează dl. Metsola), companii care vor investi “verde” și “corect politic” etc.De unde bani? Din euro-obligațiuni… Adică împrumuturi… “, a adăugat el.

Gheorghe Piperea, despre pericolul care ar plana deasupra zonei euro

Potrivit avocatului, planul fostului șef al Băncii Centrale ar reprezenta un pericol pentru zona euro. De asemenea, acesta susține că UE ar introduce taxele noi pentru achitarea datoriilor.

„Dacă planul lui Draghi ar fi acceptat, euro s-ar subția cu încă 40% în cinci ani, ceea ce ar aduce sfârșitul zonei euro.  De precizat că, în calitate de fost șef al BCE, Draghi a mai comis-o de câteva ori - a pus pe piață euro-obligațiuni ieftine cu care a finanțat băncile și unele corporații cu pile pentru a face creștere economică pe datorie în Franța, Italia, Spania, Olanda, țări care au azi datorii publice de peste 100% din PIB întinse pe zeci de ani.  S-a numit “relaxare cantitativă”…

Acum UE vrea majorări de taxe și impozite, plus taxe nou inventate, ca să achite aceste datorii, inclusiv cele din (post) plandemie. De la noi urmează să fie stoarse aceste taxe, desigur.

Să nu uităm că și Ursula von der Leyen vrea euro-obligațiuni de 450 mld euro, pentru înarmare”, a încheiat  avocatul.

Revista presei