Misterul obiectului neidentificat din Belarus, aterizat în Polonia

Misterul obiectului neidentificat din Belarus, aterizat în Polonia Sursa foto: YouTube

Un obiect neidentificat, cu înscrisuri în alfabetul chirilic, despre care se crede că ar fi un balon, a căzut la cîțiva metri de granița cu Belarus – incidentul numărându-se printre altele similare din ultimele luni.

Descoperit sâmbătă dimineața de un agricultor din satul Kamionka Stara, aflat în estul Poloniei, obiectul a fost trimis serviciilor speciale, care au confirmat că acesta nu conținea substanțe distructive și rămăsese intact.

“Totul dovedește că obiectul găsit în apropiere de Kamionka Stara este un balon meteo, căzut la câțiva metri de granița belarusă – un nou incident înregistrat în ultimele luni”, a declarat Jacek Dobrzynski, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Interne.

El a adăugat că, cel mai probabil, asemenea baloane “zboară prin zonă”, asta explicând și de ce asemenea obiecte au mai fost descoperite și în ultimele două săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliția încă nu a confirmat declarația ministerului, dar se presupune că ar fi vorba despre un balon trimis ilegal din Belarus.

Un alt obiect neidentificat a fost înregistrat luna trecută

Căderea balonului suspect se înscrie într-o serie de incidente similare în care au fost detectate obiecte străine intrând în spațiul aerian polonez și căzând pe teritoriul țării. Luna trecută, un alt obiect neidentificat, posibil, o dronă, a fost înregistrat pe cerul Poloniei, dar armata s-a abținut să îl doboare, având în vedere că nu l-a putut identifica.

Poliția a explicat că, în vremuri de pace, înainte de a-l doborî, armata trebuie să verifice orice obiect pentru a evita să lovească niște obiecte aparținând civililor, scrie euractiv.ro.

Cu toate acestea, riposta armatei a stârnit mari dispute în Polonia, mulți întrebâdnu-se dacă obiectele intrate în spațiul aerian polonez nu ar trebui mai întâi identificate sau dacă ele ar trebui doborâte imediat, chiar dacă există riscul ca ele să aparțină unor civili.

Aproape 60% dintre polonezi cred că armata ar trebui să doboare orice obiect apărut pe cerul Poloniei, chiar dacă nu este întrutotul clar că acesta ar fi militar sau civil. Aproximativ 22% dintre polonezi nu sunt de acord, potrivit unui sondaj efectuat de SW Research pentru cotidianul Rzeczpospolita.

Săptămâna trecută. ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a dat de înțeles că Polonia ar trebui să doboare rachetele rusești care zboară deasupra Ucrainei pentru a le împiedica să intre în spațiul aerian polonez, deși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus o asemenea intervenție, având în vedere că demersul ar reprezenta un amestec în războiul dintre Rusia și Ucraina. (Traducerea-Rador)

Revista presei
Furtuna de zăpadă