Premierul Dorin Recean, vizită în Slovacia. Care e agenda de lucru

Premierul Dorin Recean, vizită în Slovacia. Care e agenda de lucru Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean/Sursa foto: www.facebook.com/recean.md

Republica Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde marți, 10 septembrie curent, o vizită de lucru la Bratislava, Republica Slovacă. Șeful Executivului de la Chișinău va avea o întrevedere cu președintele Slovaciei, Peter Pellegrini, și cu omologul său slovac, Robert Fico.

Programul vizitei urmărește consolidarea relațiilor moldo-slovace și identificarea noilor oportunități de colaborare în domeniile de interes comun.

Întrevederi la nivel înalt în cadrul vizitei de lucru

În timpul vizitei la Bratislava, premierul Dorin Recean va avea o întrevedere cu președintele Slovaciei, Peter Pellegrini, și cu omologul său slovac, Robert Fico.

Peter Pellegrini

Președintele Slovaciei, Peter Pellegrini/Sursa foto: Peter Pellegrini

Împreună cu prim-ministrul Slovaciei, premierul Dorin Recean va participa la semnarea Protocolului de modificare a Convenției între Republica Moldova și Republica Slovacă pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe proprietate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean se va întâlni cu vicepreședintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Ziga.

Relațiile bilaterale moldo-slovace

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Slovacă au fost stabilite la 16 februarie 1993. Pe parcursul anilor de cooperare, au fost efectuate mai multe vizite la nivel înalt între oficialii celor două state.

Cu referire la cadrul juridic bilateral, în prezent există opt proiecte de Acorduri și 22 Acorduri în vigoare, care reglementează diverse domenii de activitate. Este vorba de domeniul politic, comercial-economic, financiar, transport, securităţii sociale, sănătăţii şi ştiinţelor medicale, apărării etc.

Drapelul Republicii Moldova și cel al Slovaciei

Drapelul Republicii Moldova și cel al Slovaciei/Sursa foto: mf.gov.md

Conform datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova și Republica Slovacă în anul 2021 a înregistrat suma de 46milioane de dolari SUA. Astfel, exportul a constituit 16 milioane de dolari SUA. Totodată, importul a însumat 40 de milioane de dolari SUA.

De asemenea, Republica Slovacă finanțează mai multe proiecte de dezvoltare în localitățile Republicii Moldova. La fel, țara oferă burse de studii tinerilor moldoveni în Slovacia.

În drumul spre Uniunea Europeană, Slovacia a acordat un sprijin constant în promovarea reformelor și în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării.

Revista presei