Marea Britanie, raiul străinilor. Limba română se vorbește la tot pasul
- Mădălina Sfrijan
- 9 septembrie 2024, 22:42
Marea Britanie a devenit a doua casă pentru milioane de cetățeni din diferite colțuri ale lunii. Datele arată că peste patru milioane de persoane din Regatul Unit nu au ca limbă maternă engleza. De altfel, limba română se poziționează pe un loc fruntaș în topul celor vorbite în această parte a lumii.
Marea Britanie, tot mai plină de străini
În Londra sunt găzduiți cetățeni din diferite colțuri ale lumii, care s-au adaptat traiului și au învățat limba. Astfel, în Marea Britanie trăiesc vorbitori de peste 300 de limbi diferite.
Conform Oficiului Național de Statistică, mai mult de patru milioane de oameni din Regatul Unit nu au ca limbă maternă engleza.
Limba română ocupă locul al doilea
În funcție de zonă, pe întinsul Regat Unit se vorbește scoțiana, galeza, gaelica irlandeză, precum și gaelica scoțiană și cornică. Pe lângă acestea, Marea Britanie a devenit a doua casă pentru imigranți din toate colțurile lumii.
După limba engleză, locul fruntaș în topul limbilor vorbite în Regatul Unit este ocupat de cea poloneză. Conform datelor oficiale, această țară găzduiește peste 612.000 de vorbitori de poloneză.
Majoritatea dintre aceștia locuiesc în vestul Londrei, precum și în Southampton, Birmingham sau Leeds. În mod surprinzător, locul al doilea este ocupat de limba română, care avea peste 472.000 de vorbitori în anul 2021.
Alte limbi vorbite în Marea Britanie
Potrivit recensământului din 2011, în Regatul Unit existau doar 68.000 de vorbitori de limba română înregistrați. Creșterea arată modificările impresionante legate de fenomenul migrației.
Mai mult, comunitatea românească și-a adus aportul în dezvoltarea diversității culturale și economice din Marea Britanie, potrivit Express.co.uk.
De asemenea, limba punjabi este a treia dintre cele vorbite pe teritoriul Regatului Unit, unde au fost înregistrați peste 291.000 de vorbitori. În plus, urdu se clasează pe o poziție apropiată de limba punjabi, având peste 270.000 de vorbitori înregistrați.
Două dintre cele mai populare limbi europene nu se află în top 10. Este vorba despre engleză și franceză.