Extinderea UE este inevitabilă și necesară: Securitatea Bătrânului Continent este amenințată

Extinderea UE este inevitabilă și necesară: Securitatea Bătrânului Continent este amenințată Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhely, a descris luni drept "inevitabilă" şi "necesară" extinderea Uniunii Europene (UE) către est şi sud-est pentru a garanta pacea pe Bătrânul Continent, informează EFE.

"Astăzi, datorită situaţiei geopolitice şi de securitate pe care o vedem în Europa, extinderea a devenit inevitabilă. Inevitabilă, pentru că nu există pace, prosperitate, securitate în Europa fără extindere", a declarat comisarul Varhely la deschiderea Conferinţei interparlamentare privind politica externă şi de securitate comună în Parlamentul Ungariei.

Extinderea UE. Noi state, în următorii ani

Întrebarea nu mai este dacă UE va fi extinsă, ci când se va întâmpla acest lucru, a adăugat Varhely, amintind că această chestiune va fi una dintre principalele probleme pe care urmează să le abordeze următorul Consiliu European (CE).

Consiliul European

Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EvZ

Varhely, propus de guvernul ungar pentru un al doilea mandat în viitorul executiv comunitar, a insistat că extinderea este "o investiţie geopolitică" pentru consolidarea păcii şi securităţii europene pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit comisarului Varhely, Europa este pregătită să primească noi state în următorii ani.

În acest context, el a adus în discuţie aprobarea recentă a mecanismului de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest, care până în 2027 va oferi celor şase parteneri ai UE din regiune granturi în valoare de 2 miliarde de euro şi alte 4 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Revista presei
Baletul fantasmelor