Scandal între Poliție, IDF și Shin Bet, în Israel

Scandal între Poliție, IDF și Shin Bet, în Israel Sursa foto: Facebook

Un adevărat scandal s-a iscat în Israel, între Poliție, pe de o parte, și IDF  și Shin Bet, pe de altă parte.

Acuzații între instituțiile de forță din Israel

Poliția sugerează că, dacă armata și serviciul secret intern ar fi împărtășit informațiile pe care le dețineau mai devreme, participanții la festivalul Nova ar fi putut fi salvați.

Poliția acuză că avertismente esențiale de securitate cu privire la un potențial atac al Hamas au fost ținute peste noapte de IDF și Shin Bet, zădărnicind prevenirea masacrul de la festivalul de muzică Nova.

Unii oficiali de poliție au acuzat armata și serviciu secret că au reținut informații vitale despre amenințările de securitate în noaptea de 6 spre 7 octombrie, care, dacă ar fi fost împărtășite cu poliția, ar fi putut salva viețile a 364 de civili uciși la petrecerea Nova și preveni luarea a 44 de ostatici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comandantul interimar al poliției pentru zona Negev, Eyal Azulai, a declarat la Canal12 că poliția a fost întotdeauna sceptică privitor la siguranța participanților la petrecerea Nova și că, dacă ar fi știut despre amenințare, ar fi putut pune capăt petrecerii înainte ca invazia să aibă loc.

Avertismentele la care se referea Azulai au dus la cel puțin două consultări între și între Shin Bet și IDF, în miezul nopții dintre 6 și 7 octombrie.

Niciun oficial din Israel nu avea idee despre amploarea invaziei Hamas

Se pare că un aspect al acestor avertismente a implicat informațiile IDF care a văzut între zeci și sute de carduri de telefon mobil SIM israeliene pornind spre Gaza, atrăgând suspiciunea unei potențiale tentative de pătrundere în Israel.

Diferitele avertismente au condus în cele din urmă la o conferință telefonică decisivă între șeful de stat major al IDF, Lt.-Gen. Herzi Halevi, șeful Shin Bet, Ronen Bar, și alți înalți oficiali IDF, la care Shin Bet a decis să trimită un echipaj suplimentar de întăriri la graniță și toți oficialii de securitate au fost de acord să discute mai mult despre situație a doua zi.

Ar fi putut fi salvați participanții la festivalul Nova?

Cu toate acestea, fie pentru că șefii de securitate nu au considerat amenințarea ca fiind semnificativă, fie pentru că nu au vrut să lărgească cercul de partajare a informațiilor către poliție, în care ar fi putut avea mai puțină încredere cu informații atât de sensibile, nici măcar nu au spus poliției că ceva problematic era în curs.

IDF a refuzat să comenteze, spunând că încă cercetează incidentul de la festivalul Nova.

Ultima scurgere de informații plasează responsabilitatea la IDF și Shin Bet pentru că nu au avertizat poliția despre pericolul crescut despre care știau. Chiar dacă nimeni din IDF sau Shin Bet nu avea idee despre amploarea invaziei iminente, un avertisment ar fi fost suficient pentru a determina poliția să anuleze petrecerea Nova, potrivit Jerusalem Post.

Revista presei