George Scarlat către FRF: „Noi de ce tăcem, de ce ne lăsăm călcați în picioare?”

George Scarlat către FRF: „Noi de ce tăcem, de ce ne lăsăm călcați în picioare?” Steagul UCK afișat în tribună de kosovari. Sursa: Facebook / George Scarlat

Ziaristul sportiv George Scarlat a lansat pe rețelele de socializare o întrebarea publică pentru FRF, care pare a nu fi deranjată de atitudinea suporterilor kosovari de la meciul pe care selecționata României l-a disputat la Priștina împotriva țării gazdă.

Interpelarea ziaristului sportiv vine pe fondul unei noi cereri a Federației de Fotbal din Kosovo, care solicită din nou măsuri ferme din partea UEFA împotriva României

Fotbaliștii români au fost loviți cu diferite obiecte. FRF fără reacție

„După meciul România - Kosovo de la București am fost sancționați din cauza unui baner al unui grup de suporteri români inscripționat Kosovo je Srbja (Kosovo e Serbia). Pentru ca a fost considerat mesaj politic, România nu a mai avut dreptul sa aibă spectatori la partida Kosovo - România de vineri, de la Priștina. De fapt kosovarii au încercat cu obrăznicie să câștige atunci cele 3 puncte la masa verde,” arăta George Scarlat pe Facebook.

„La Priștina suporterii kosovari au scos la partida de vineri un baner cu steagul organizației UCK (Armata de Eliberare din Kosovo), chiar în spatele băncii de rezerve a naționalei României, pentru a obține vizibilitate maximă la TV. chiar dacă UCK a fost scoasă de pe lista organizațiilor teroriste, însă este evident că a fost un mesaj politic, interzis de UEFA.

Ne puteți urmări și pe Google News

În repetate rânduri spectatorii kosovari au pătruns pe teren, un fapt inacceptabil. Spectatorii kosovari au aruncat în fotbaliștii români cu pahare și alte obiecte.

Kosovari au fluierat și au huiduit și imnul României. Nu știu dacă așa ceva este sancționat de UEFA, îmi scuzați ignoranța, însă este încă un element care confirmă atmosfera de agresivitate generală de pe stadion și care nu are legătură cu spiritul sportiv pe care UEFA vrea să îl impună pe stadioane,” arată George Scarlat.

Sârbii au reclamat incidentele de la partida Kosovo - România

„Au fost arborate mai multe steaguri ale Albaniei iar unul dintre spectatorii care au pătruns pe teren avea steagul Albaniei, pe care l-a înmânat unui jucător.

În contextul politic din Kosovo arborarea steagului Albaniei pe stadion este un mesaj politic interzis de UEFA. Steagul Albaniei semnifică aspirația pentru Albania Mare, adică unirea dintre Kosovo și Albania. Partidul de guvernământ din Kosovo, numit Vetevendosje, care urmărește crearea Albaniei Mari contestă actualul drapel național al Republicii Kosovo, militând pentru adoptarea drapelului Albaniei.

Sârbii și alții au reclamat incidentele de la partida Kosovo - România. Nu am auzit însă ca Federația Română de Fotbal (FRF) să fi sesizat UEFA. Dacă greșesc, să mă corectați. Acum aștept să se facă borșul de pește și saramura, n-am timp de monitorizarea presei.

FRF nu a sesizat UEFA la Euro 2024, după ce arbitrul-infractor Felix Zwayer ne-a furat grosolan la meciul cu Olanda. Acum nu sesizează UEFA după gravele încălcări de la meciul cu Kosovo, deși noi am fost sancționați după meciul de la București cu kosovarii.

Burlane, de cine te temi tu? Pe cine nu vrei să superi? Hai România!,” arată ziaristul român.

Kosovo cere din nou sancțiuni împotriva României

Interpelarea FRF de către jurnalistul George Scarlat vine în contextul în care Federația de Fotbal din Kosovo solicită din nou măsuri ferme din partea UEFA împotriva României, în urma incidentelor petrecute la meciul dintre Farul Constanța și Mitrovica. În timpul partidei, un grup de fani români a afișat steagul Serbiei lângă cel al României și a expus mesajul "Kosovo e Serbia", ceea ce a dus la întreruperea jocului pentru șase minute.

Federația din Kosovo și-a exprimat nemulțumirea și a condamnat ferm comportamentul suporterilor români. „Federația de Fotbal din Kosovo își exprimă indignarea și condamnă cu fermitate comportamentul inacceptabil al fanilor români la meciul dintre Farul Constanța și Mitrovica. Afișarea steagurilor sârbești și scandările împotriva statului Kosovo sunt complet neacceptabile și contravin principiilor fotbalului și ale fairplay-ului”, a precizat FFK într-un comunicat oficial.

În plus, Federația kosovară a anunțat că va trimite scrisori oficiale către UEFA și Federația Română de Fotbal, cerând sancțiuni și măsuri concrete pentru a preveni repetarea unor asemenea incidente. „Vom solicita pedepse clare și măsuri concrete pentru a preveni recurența unor situații similare în viitor”, a adăugat FFK.

Aceste evenimente vin după incidentul asemănător care a avut loc pe 12 septembrie 2023, când meciul România - Kosovo, desfășurat pe Arena Națională în cadrul preliminariilor EURO 2024, a fost întrerupt temporar din cauza unui banner cu mesaj politic.

Federația din Kosovo a cerut și atunci intervenția promptă a organismelor internaționale de fotbal, România fiind amendată cu 50.000 de euro și fiind aplicată sancțiunea ca partida dintre Kosovo și România, de la Priștina să se joace fără fanii României.

 

Revista presei