Conflict la graniță între Kosovo și Serbia

Conflict la graniță între Kosovo și Serbia Sursa foto: Arhiva EvZ

Autoritățile din Kosovo au închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, după un protest al sârbilor care a produs haos în zonă, potrivit Reuters.

Kosovo închide două puncte de trecere a frontierei

Kosovo a anunțat sâmbătă că a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Decizia a fost luată după ce protestatarii de pe teritoriul sârb au blocat parțial drumurile și au întors din drum pasagerii cu documente emise de Pristina, în semn de protest față de tensiunile recente din nordul instabil al Kosovo.

Un grup mic de protestatari s-a adunat la câțiva kilometri de graniță, în interiorul Serbiei, aproape de cel puțin trei puncte de trecere a frontierei. Aceștia verificau dacă șoferii aveau documente de călătorie eliberate de autoritățile din Kosovo.

Kosovo acuză „abordarea fascistă” a sârbilor

„Grupurile de extremiști mascați din interiorul teritoriului sârb opresc în mod selectiv și cu o abordare fascistă cetățenii care folosesc Serbia ca tranzit”, a declarat ministrul de interne, Xhelal Svecla, pe pagina sa de Facebook, anunțând închiderea punctelor de trecere din Merdare și Bernjak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte patru granițe dintre vecinii balcanici au rămas deschise.

Grupul protesta față de acțiunile recente ale Pristinei în nordul Kosovo, locuit în principal de etnici sârbi, care au închis instituțiile paralele conduse de Belgrad.

Sârbii nu recunosc autoritățile de la Pristina

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în acea zonă și, la fel ca Serbia, nu recunosc independența Kosovo. Ei consideră Belgradul capitala lor.

În ultimii doi ani, nordul țării a trecut prin cele mai mari tensiuni etnice de când țara cu majoritate albaneză și-a declarat independența în 2008, după o revoltă de gherilă de ani de zile împotriva dominației represive sârbe.

Deși Kosovo este recunoscut de peste 100 de țări, Serbia îl consideră parte a teritoriului sârb. Acesta acuză guvernul central de la Pristina că a călcat în picioare drepturile sârbilor etnici și neagă acuzațiile de a provoca conflicte în interiorul granițelor vecinului său.

Revista presei
Pași în gol. Volumul 1