Variola ovină închide târgurile de animale din Constanța. Măsura a intrat în vigoare

Variola ovină închide târgurile de animale din Constanța. Măsura a intrat în vigoare Închis. Sursa foto: Pixabay

Interzicerea târgurilor și a aglomerărilor de animale din județul Constanța a intrat în vigoare vineri, 6 septembrie, în urma unei decizii a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Această hotărâre a fost adoptată ca urmare a creșterii riscului epidemiologic, determinat de confirmarea unui focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria.

Târgurile de animale, interzie în Constanța. Anunțul autorităților

„În contextul accentuării riscului epidemiologic, generat de evoluţia pestei porcine africane şi a pestei micilor rumegătoare, precum şi al confirmării unui focar de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Unitatea Locală de Decizie din judeţul Constanţa a adoptat, astăzi, 06.09.2024, două decizii de maximă importanţă pentru prevenirea extinderii acestor boli transmisibile în judeţul Constanţa”, este anunțul făcut de reprezentanții Prefecturii Constanţa.

Decizia a fost luată pe o perioadă nedeterminată

Astfel, o decizie instituie, „pe o perioadă nedeterminată, interzicerea desfăşurării târgurilor şi aglomerărilor de animale de interes economic şi zootehnic în toate localităţile din judeţul Constanţa, începând cu data emiterii acestei hotărâri”.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța va fi responsabilă de coordonarea implementării acestei interdicții, având posibilitatea de a solicita ajutorul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, dacă situația o va impune.

Ne puteți urmări și pe Google News
Oi

Oi. Sursă foto: Unsplash

 Ce alte măsuri au luat autoritățile din Constanța

Centrul Local de Combatere a Bolilor a adoptat o decizie care vizează prevenirea introducerii variolei ovinelor și caprinelor din Bulgaria în județul Constanța. Această măsură face parte dintr-o serie de acțiuni menite să protejeze sănătatea animalelor din zonă și să evite răspândirea bolii.

Autoritățile au impus proprietarilor de animale obligația de a notifica imediat medicul veterinar în cazul apariției unor simptome de boală, modificări comportamentale sau mortalități în rândul animalelor. Această procedură este esențială pentru detectarea rapidă a oricăror semne de boală și pentru intervenția timpurie.

Transporturile de ovine și caprine vor fi supuse unei monitorizări stricte, în special cele provenite din Bulgaria, ca parte a comerțului intracomunitar. În cazul în care riscurile epidemiologice cresc, autoritățile iau în calcul chiar suspendarea temporară a acestor transporturi.

În plus, Garda de Coastă, DSVSA Constanța și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța vor colabora pentru a identifica și sancționa transporturile ilegale sau clandestine de animale, cu un accent deosebit pe cele care implică specii ovine și caprine.

 

 

Revista presei
Pasajul. Volumul 2