Șase ani de la expulzarea ilegală a profesorilor turci. Se cer pedepse pentru funcționarii implicați

Șase ani de la expulzarea ilegală a profesorilor turci. Se cer pedepse pentru funcționarii implicați Sursa foto: Nadea Roșcovanu

Republica Moldova. Astăzi se împlinesc 6 ani de la expulzarea ilegală a șapte profesori turci. Scoși forțat din Republica Moldova în septembrie 2018, aceștia au fost condamnați în Turcia la închisoare.

Asociația Promo-LEX recomandă autorităților să investigheze rapid și eficient rolul tuturor persoanelor implicate în procedura de expulzare a profesorilor turci.

„După condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis o serie de decizii importante cu privire la executarea hotărârii în cauza Ozdil și alții v. Republica Moldova. Până acum, Comitetul a adoptat șapte decizii. Le cere autorităților moldovenești să întreprindă măsuri menite să repare prejudiciul cauzat profesorilor”, se arată într-un comunicat al asociației.

Cauza penală, examinată cu pași de melc

Experții amintesc despre plângerea depusă de Galina Tüfekci, soția unuia dintre profesorii turci. Aceasta a rămas fără statut de parte vătămată, în urma unei ordonanțe ilegale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a constatat că Procuratura nu a efectuat nicio investigație substanțială în alte cauze penale legate de „dosarul profesorilor turci”. Modul în care au fost gestionate cauzele penale (...) au compromis grav actul de justiție”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Nadea Roșcovanu

Cronologia unui abuz

Pe 5 septembrie 2018, Biroul Migrație și Azil a declarat profesorii turci indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

O zi mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a reținut șapte angajați ai rețelei școlare „Orizont”  și i-a expulzat în Turcia pe motiv că „ar fi periculoși pentru securitatea națională a Republicii Moldova”.

În luna iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat drepturilor profesorilor turci.  CEDO a obligat Guvernul să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Dosarul expulzării profesorilor turci a fost desecretizat în septembrie 2022. Fără un motiv cert și fără a da explicații, în mai puțin de 24 de ore, profesorii turci au fost expulzați în Turcia, unde au fost închiși după gratii.

 

Revista presei
Pași în gol. Volumul 2