Deputat la 85 de ani. Cine este și din ce fracțiune va face parte Nicolae Plămădeală

Deputat la 85 de ani. Cine este și din ce fracțiune va face parte Nicolae Plămădeală Nicolae Plămădeală, nou deputat PAS/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Curtea Constituțională a validat astăzi mandatul de deputat al lui Nicolae Plămădeală. Acesta este candidat supleant pe lista partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Are 85 de ani și este de profesie inginer mecanic.

Voluntar pentru refugiații ucraineni

În ședința plenară din 5 septembrie, magistrații Curții Constituționale nu au stabilit circumstanțe care să împiedice validarea mandatului lui Nicolae Plămădeală. Mandatul a devenit vacant în luna iulie, atunci când deputata Mariana Lucrețianu a depus cerere de eliberare din funcție. Lucrețianu a acceptat propunerea de a ocupa fotoliul de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Plămădeală este un susținător fervent al PAS. La 85 de ani este într-o formă fizică excelentă. Acesta a activat în calitate de voluntar pentru refugiații ucraineni, la începutul invaziei rusești. Participă la numeroase acțiuni publice.

Sursa: Facebook

Conform unui comunicat al Curții Constituționale, la 7 august 2024, Nicolae Plămădeală a formulat o declarație prin care și-a exprimat consimțământul de a-i fi atribuit mandatul vacant de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nicolae Plămădeală a declarat pe propria răspundere că nu are nicio interdicție de a ocupa funcția de deputat în Parlament. De asemenea, din scrisoarea Autorității Naționale de Integritate din 9 august 2024, din scrisoarea Ministerului Afacerilor Interne din 12 august 2024 și din scrisoarea Inspectoratului Național de Probațiune din 12 august 2024, prezentate Comisiei Electorale Centrale și anexate la materialele cauzei, rezultă că dl Nicolae Plămădeală, candidat supleant pe lista Partidului politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, nu i s-a aplicat vreo interdicție de a ocupa o funcție publică, nu a fost tras la răspundere penală și nu are antecedente penale”, se arată în comunicat.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, neputând fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Un alt nou deputat în fracțiunea PAS, din septembrie

Fracțiunea PAS urmează să fie completată un alt deputat, Oleg Botnaru. Mandatul ar urma să fie validat în a doua jumătate a lunii septembrie.

Necesitatea numirii unui nou deputat a intervenit după decesul subit al deputatului PAS, Iurie Păsat. Acesta a murit, în data de 5 august, în urma șocului anafilactic provocat de înțepătura unei viespi.

Revista presei