Cine a împușcat-o pe faimoasa belugă-spion Hvaldimir. Moartea balenei ia o întorsătură surprinzătoare

Cine a împușcat-o pe faimoasa belugă-spion Hvaldimir. Moartea balenei ia o întorsătură surprinzătoare

Moartea subită a iubitei balene și a presupusului spion rus a luat o turnură neașteptată spre un posibil mister al crimei. Două grupuri de conservare au depus un raport la poliție.

De asemenea, au susținut că beluga albă a fost ucisă cu focuri de armă. Cu toate acestea, o autopsie era în curs de desfășurare, iar oficialii au declarat că o evaluare definitivă ar putea dura până la trei săptămâni.

Cum a murit Hvaldimir

Balena, care a furat inimile și mințile în aparițiile regulate de-a lungul coastei Norvegiei, a fost găsită moartă weekendul trecut în portul Stavanger. Acesta este un oraș din sud-vestul țării.

Balena Hvaldimir era cunoscută pentru comportamentul său extrem de sociabil și interactiv. De asemenea, și pentru că purta un ham pe care scria „Echipament St. Petersburg” și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru a dus la speculații că ar fi evadat dintr-o instalație militară rusă unde era antrenat ca „balenă spion”. Acest lucru i-a adus numele său, o combinație între cuvântul norvegian pentru balenă, „hval”, și prenumele președintelui rus Vladimir Putin.

Cauza morții lui Hvaldimir a fost neclară. Astfel, s-a luat decizia de a efectua o autopsie, a declarat luni Direcția Norvegiană pentru Pescuit într-o declarație.

Apoi, miercuri, două organizații pentru drepturile animalelor, OneWhale și NOAH, au declarat că există „dovezi convingătoare care sugerează că moartea lui Hvaldimir a fost cauzată de răni provocate intenționat de om”.

Deși rezultatele autopsiei sale erau încă în așteptare, grupurile au declarat că rezultatele preliminare au indicat că balena a fost ucisă de „răni prin împușcare”.

Moartea balenei a fost rezultatul unui act criminal

„Mai mulți veterinari, biologi și experți în balistică au analizat dovezile fotografice. Inclusiv prim-planuri ale rănilor lui Hvaldimir”, se arată în declarația lor. „Evaluările lor sugerează cu tărie că moartea balenei a fost rezultatul unui act criminal. De asemenea, acesta a determinat necesitatea implicării imediate a poliției”.

Grupurile au împărtășit fotografii cu ceea ce par a fi dungi de sânge și găuri în corpul fără viață al balenei. Mamiferul avea 14 metri lungime, potrivit Associated Press . 

Regina Haug, fondatoarea OneWhale, a declarat că se crede că Hvaldimir avea aproximativ 15 ani. Era relativ tânără având în vedere că balenele beluga pot trăi între 60 și 70 de ani în sălbăticie.

„Balena pe care o știam și o iubeam era un animal puternic, capabil și energic. Cu toate acestea, era atât de blând. Avea o personalitate dulce și obraznică”, a spus Haug după ce a văzut corpul balenei. „A fost sfâșietor să văd acest animal frumos acum fără viață. Am simțit că inima mi-a căzut în stomac. Durerea de a-l pierde în urma unei ucideri fără sens este o suferință care, în acest moment, pare imposibil de reparat.”

A fost depus un raport la poliția locală. A mai fost depus și la Autoritatea națională norvegiană pentru investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor economice și de mediu, au declarat OneWhale și NOAH.

Autopsia balenei este în curs de desfășurare

Poliția din Sor-West a emis miercuri o declarație prin care a confirmat că a primit raportul din partea grupurilor. De asemenea și că îl va evalua pentru a vedea dacă se justifică o anchetă. Aceasta nu a făcut alte comentarii cu privire la acest caz.

Institutul veterinar norvegian a declarat că autopsia lui Hvaldimir este încă în curs de desfășurare. Astfel, nu poate comenta rezultatele până când nu există suficiente informații pentru a ajunge la o concluzie.

„Împreună cu Direcția pentru Pescuit din Norvegia am fost în contact cu poliția înainte de autopsie. Bineînțeles, îi vom implica dacă vom descoperi ceva care să indice ceva suspect”, se arată în declarație. „Institutul veterinar norvegian are multă experiență în lucrul cu cazurile medico-legale”.

OneWhale și NOAH au declarat că speră ca eventualii martori oculari sau oricine are informații despre moartea balenei să se prezinte.

Campania de mutare în ape mai sigure

Moartea lui Hvaldimir a survenit în mijlocul unei campanii de mutare a acestuia în ape mai sigure din nordul Norvegiei. Acolo ar fi putut să se alăture altor beluga, se mai arată în declarația grupurilor.

Acest lucru le-a pus în conflict cu o a treia organizație nonprofit, Marine Mind. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relocare. Marine Mind a fost cea care a anunțat că a găsit sâmbătă corpul fără viață al lui Hvaldimir plutind în port.

Directorul executiv Sebastian Strand a declarat miercuri pentru că este posibil ca unele dintre rănile lui Hvaldimir să fi fost provocate de păsările de mare. Cu toate acestea se abține de la speculații privind posibila cauză a morții până la aflarea rezultatelor autopsiei.

„Singura modalitate de a ști cu siguranță care au fost aceste răni va fi declarația oficială a institutului veterinar care efectuează autopsia”, a declarat Strand, potrivit yahoo.

Revista presei
Teatru. Volumul 1