Elon Musk tocmai a pornit Colossus. Supercomputer-ul Nvidia a fost construit în doar trei luni

Elon Musk tocmai a pornit Colossus. Supercomputer-ul Nvidia a fost construit în doar trei luni Elon Musk. Sursă foto: wikimedia

Spuneți ce vreți despre Elon Musk, dar atunci când disruptorul tehnologic își propune ceva, el joacă pentru a câștiga.

Înființat abia în luna iulie a anului trecut, cel mai recent start-up de inteligență artificială al său, xAI, tocmai a pus în funcțiune un nou supercomputer. Acesta este denumit Colossus și este conceput pentru a-și antrena modelul de limbaj mare (LLM) cunoscut sub numele de Grok. De asemenea, acest limbaj este un rival direct pentru GPT-4 al Open AI.

AI-ul care va alimenta robotul umanoid

Grok este limitat la abonații plătitori ai platformei social media X a lui Musk. Cu toate acestea, mulți experți Tesla speculează că acesta va forma în cele din urmă inteligența artificială care va alimenta robotul umanoid Optimus al producătorului de vehicule electrice.

Musk estimează că acest proiect far strategic ar putea aduce în cele din urmă compania la profituri de 1.000 de miliarde de dolari pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situat în Tennessee, noul centru de date xAI găzduiește 100 000 de procesoare Nvidia benchmark Hopper H100. Este mai mult decât orice alt cluster individual de calcul AI. „De la început până la sfârșit, a fost realizat în 122 de zile”, a scris Musk. Acesta a numit Colossus „cel mai puternic sistem de antrenament AI din lume”.

Musk va dubla capacitatea de calcul a Colossus

Nici pentru xAI nu se termină aici. Musk estimează că va dubla capacitatea de calcul a Colossus în câteva luni. Asta după ce va putea achiziționa 50 000 de cipuri din noua și mai avansata serie H200 de la Nvidia. Acestea sunt de aproximativ două ori mai puternice.

Musk și xAI nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Fortune. Ritmul în care Colossus a fost înființat este fulminant, având în vedere că xAI și-a ales site-ul Memphis abia în iunie. În plus, mai multe firme de tehnologie cu greutate, inclusiv Microsoft, Google și Amazon, concurează pentru a achiziționa prețioasele cipuri AI din seria Hopper de la Nvidia în actuala goană după aurul AI alături de Musk.

Dar antreprenorul AI este un client valoros al Nvidia și a promis să cheltuiască între 3 și 4 miliarde de dolari în acest an pe hardware-ul CEO-ului Jensen Huang, doar pentru Tesla. În plus, xAI s-a bucurat de un avans. S-a folosit de aprovizionarea Tesla cu cipuri AI deja livrate producătorului de vehicule electrice.

Revista presei