Vizite de nivel înalt în ajunul alegerilor prezidențiale. Un oficial european va sosi la Chișinău

Vizite de nivel înalt în ajunul alegerilor prezidențiale. Un oficial european va sosi la Chișinău Peter Szijjártó. Sursă foto: facebook.com/szijjarto.peter.official

Republica Moldova. Noi vizite oficiale la Chișinău. Ministrul afacerilor externe şi comerţului al Ungariei, Péter Szijjártó, va întreprinde vineri, 6 septembrie curent, o vizită de lucru în Republica Moldova. Acesta vine la Chișinău la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe.

Programul vizitei

Vizita va începe cu o întrevedere cu gazda evenimentului, vicepremierul Mihai Popșoi. La ora 10.00, miniștrii Mihai Popșoi și Péter Szijjártó vor susține declarații de presă în incinta Ministerului Afacerilor Externe (MAE). La eveniment este invitată și presa.

Miniștrii Mihai Popșoi și Péter Szijjártó

Miniștrii Mihai Popșoi și Péter Szijjártó/Sursa foto: mfa.gov.md

Péter Szijjártó va mai avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.

Printre subiectele ce urmează a fi discutate se numără dinamizarea Parteneriatului Strategic moldo-ungar, cu accent pe cooperarea pe dimensiunea integrării europene, dezvoltarea colaborării sectoriale şi intensificarea schimburilor comerciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna martie curent, la Budapesta, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi și omologul său Péter Szijjártó, au semnat Planul de Acțiuni dintre MAE al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei în vederea schimbului de cunoștințe privind procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Acest plan marchează angajamentul comun al celor două state de a intensifica cooperarea bilaterală, concentrându-se pe susținerea integrării Republicii Moldova în UE și pe schimbul de bune practici.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Ungaria au fost stabilite la 16 ianuarie 1992.

Vizitele oficialilor europeni tot mai frecvente în ajunul alegerilor prezidențiale

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional s-au întețit vizitele oficialilor europeni la Chișinău. Acestea au loc la invitația autorităților de la Chișinău. Oaspeții, care sunt figuri importante în UE, transmit mesaje puternice de susținere a Republicii Moldova în parcursul său european.

Astfel, la finele lunii august, țara a fost vizitată de Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președinții celor trei țări baltice. Oficialii au sosit la Chișinău la invitația șefei statului Maia Sandu.

Întrevederea cancelarului german Olaf Scholz cu președinta RM, Maia Sandu

Întrevederea cancelarului german Olaf Scholz cu președinta RM, Maia Sandu/ Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Pe 31 august, de Ziua Națională a Limbii Române, țara a fost vizitată de președintele României, Klaus Iohannis, la invitația președintei Maia Sandu. Cei doi oficiali au semnat o declarație ce evidențiază angajamentul ferm al ambelor țări de a consolida reziliența Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride și a dezinformării.

Miercuri, 4 septembrie curent, prim-ministrul Republicii Polonia, Donald Tusk, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialul a avut discuții cu conducerea țării. În urma unei întrevederi, premierul Dorin Recean și omologul său polonez Donald Tusk au semnat o Declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De asemenea, în perioada 12-13 septembrie va avea loc vizita prim-ministrului Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden. Totodată, pe 16 septembrie, la Chișinău va veni prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis. Oficialul va participa la inaugurarea ambasadei Greciei la Chișinău.

Revista presei
Potopul