Cum și-a schimbat Putin discursul, după Kursk

Cum și-a schimbat Putin discursul, după Kursk Vladimir Putin / sursa foto: captura video

Vladimir Putin și-a schimbat radical discursul, după umilința la care a fost supus de Ucraina prin invazia în zona Kursk. „Trebuie să ne ocupăm de bandiții ăștia”, au fost cuvintele rostite de Putin, în contrast major cu discursul obișnuit al oficialilor ruși.

Putin a formulat amenințări

Vladimir Putin a dat luni asigurări că „se va ocupa” de militarii ucraineni aflați în ofensivă din regiunea de frontieră Kursk de la începutul lunii august, salutând totodată faptul că această operațiune nu poate „opri” înaintarea Rusiei în estul Ucrainei.

„Trebuie să ne ocupăm de acești bandiți care au intrat pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, și care încearcă să destabilizeze situația în teritoriile de graniță în ansamblu”, a spus dictatorul de la kremlin la o întâlnire cu elevii.

Aceste remarci virulente contrastează cu discursul obișnuit al oficialilor ruși, care până acum încercau să minimizeze ofensiva forțelor ucrainene în regiunea Kursk, lansată pe 6 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum încearcă Putin să întoarcă în favoarea sa umilința din Kursk

Putin a mai spus că Ucraina „nu și-a îndeplinit principala sarcină (pe care și-a propus-o): oprirea ofensivei (ruşilor) în Donbass”.

Armata ucraineană a surprins forțele rusești în regiunea Kursk, ocupând rapid sute de kilometri pătrați și zeci de așezări, înainte de a fi frânată.

Autoritățile ucrainene au susținut că această operațiune avea ca scop, printre altele, să forțeze Rusia să redistribuie în această regiune forțele aflate în prezent în ofensivă în estul Ucrainei.

Acest pariu pare pierdut, armata rusă și-a accelerat, dimpotrivă, înaintarea în est, cucerind aproape zilnic noi sate și se află astăzi la mai puțin de zece kilometri de orașul Pokrovsk, un important nod logistic.

Belgorod, Război Ucraina

Kursk. Sursa foto: Platforma X

Autocratul de la Kremlin, mulțumit de invazie

Potrivit lui Putin, trupele ruse înaintează acum câțiva kilometri pătrați în timpul fiecărui atac, și nu doar câteva sute de metri ca înainte. „A trecut mult timp de când am avut un asemenea ritm de ofensivă în Donbass”, a mai spus liderul rușilor.

Potrivit autorităților ruse, ofensiva ucraineană din regiunea Kursk ar fi făcut cel puțin 31 de morți și peste 140 de răniți printre civili, iar peste 130.000 de persoane au fugit din calea luptelor.

Putin a recunoscut luni că locuitorii din Kursk și din alte regiuni de graniță ale Ucrainei, bombardate în mod regulat, „trec prin încercări grele”, potrivit La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei
Pasajul. Volumul 2