Motivul omorului din sectorul Râșcani. Doi complici, reținuți în Marea Britanie și Republica Moldova

Motivul omorului din sectorul Râșcani. Doi complici, reținuți în Marea Britanie și Republica Moldova Omorul săvârșit în sectorul Râșcani din Chișinău/Sursa foto: politia.md

Republica Moldova. Cetățeanul de origine turcă, împușcat la o terasă din sectorul Râșcani al capitalie, ar fi fost omorât din răzbunare. Motivul crimei a fost anunțat marți de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și procurorul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, în timpul unei conferințe de presă. Organele de drept au prezentat filmul evenimentelor din ziua comiterii omorului.

Acești au anunțat că omorul ar fi fost comis de killer, în complicitate cu alte trei persoane. Doi complici ai omorului au fost reținuți de organele de forță din Republica Moldova și Marea Britanie. Pe numele killerului și unui alt complice al crimei au fost emise mandate de arestare. Cei doi au fost anunțați în căutare internațională.

Killerul avea o „identitate furată” 

Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, killerul avea o „identitate furată”. Actele erau realizate de organe competente, însă vizau identitatea unei alte persoane. Crima ar fi fost săvârșită din răzbunare. Făptașul ar fi declarat în anul 2012 că se va răzbuna pe persoana împușcată, care l-ar fi omorât pe fratele său.

„Suspectul și unul dintre complici, care este concubina acestuia, au mai fost anterior în Republica Moldova. Aceștia au vizitat mai multe tiruri din capitală, întrucât mergeau la trageri împreună. S-a stabilit că unul dintre complici a închiriat un apartament în sectorul Râșcani al capitalei. Acesta se afla în adiacentul terasei și avea vedere deschisă spre locul crimei”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu/Sursa foto: zdg.md

Șeful IGP a remarcat că în ziua când a fost comis omorul, bănuitul a procurat trotineta dintr-un centru comercial. Acesta a refuzat să ofere datele personale pentru a beneficia de reduceri și pentru a primi o garanție. După comiterea crimei, bărbatul a mers în apartamentul închiriat și ulterior s-a deplasat la Gara Auto Nord. Acolo a urcat într-un microbuz care a plecat spre Iași.

„Microbuzul a traversat frontiera prin vama Sculeni. În aceeași seară, bănuitul a plecat la aeroportul din Iași. Acesta a decolat spre Bergamo, Italia. Killerul este cercetat și în alte state pentru același tip de infracțiune. Alți doi complici la fel au părăsit Republica Moldova”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

Mandate de arestare pe numele tuturor suspecților

Procurorul șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună, a menționat că persoanele suspectate au fost puse sub învinuire și au fost emise mandate de arestare pe numele acestora. La fel, bănuiții au fost anunțați în căutare internațională.

„Unul dintre complici a fost reținut pe teritoriul Marii Britanii. Urmează să stabilim dacă va fi posibilă sau nu extrădarea cetățeanului. În cazul în care nu va fi posibilă extrădarea, va avea loc transferul de procedură pentru ca suspectul să fie cercetat pe teritoriul acelui stat”, a remarcat acesta.

Sursa: Arhivă EVZ

Polițiștii în comun cu procurorii au efectuat luni percheziții la cel de-al treilea complice aflat în Republica Moldova. „Descinderile au avut loc la domiciliul și automobilul acestuia. În urma acțiunilor, persoana a fost reținută pentru 72 de ore. În prezent, suspectul conlucrează cu ancheta. Acesta a contribuit anterior la distrugerea anumitor probe pe cauza penală”, a menționat Victor Furtună.

Procurorul șef interimar al PCCOCS a subliniat că „dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață”.

Omorul din sectorul Râșcani al capitalei s-a produs pe 10 iunie 2024, în proximitatea unei terase. Astfel, o persoană neidentificată, deplasându-se cu o trotinetă electrică, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul unui cetățean turc. Acesta a decedat imediat. Victima făcea parte dintr-o grupare criminală.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2