Peste 400 de tineri specialiști, angajați în noul an de studii. Condițiile de muncă oferite cadrelor didactice

Peste 400 de tineri specialiști, angajați în noul an de studii. Condițiile de muncă oferite cadrelor didactice Cadre didactice/Sursa foto: Shutterstock

Republica Moldova. Noi cadre didactice în actualul an de studiu. Peste 400 de tineri specialiști au fost angajați, începând cu 1 septembrie curent, în școlile din țară. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), este un număr record pentru ultimii cinci ani. Astfel, cifra este cu 15% mai mare față de anul 2023 și cu 35% mai mare decât media pentru ultimii 5 ani.

La finele anului de studii 2022-2023, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova erau vacante 1 879 de funcții didactice.

Măsuri de susținere a tinerilor angajați

Absolvenții specialităților pedagogice, care s-au angajat în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante, vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200 mii de lei (10 mii de euro), în cazul absolvenților de universități, și 160 mii de lei (8 mii de euro) pentru absolvenții de colegii.

Cadre didactice

Cadre didactice/Sursa foto: point.md

De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4 000 de lei (200 de euro) anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.

Câte instituții de învățământ și-au început activitatea în acest an de studii

În anul de studii 2024 – 2025, în Republica Moldova vor activa 1 191 de instituții de învățământ general. Este vorba de școli primare, gimnazii, licee, școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică și instituții cu învățământ seral. Din numărul total de instituții, 879 sunt în mediul rural.

copii la scoala

Elevi/Sursă foto: Freepik

În total, 336 316 elevi vor frecventa școala în noul an de învățământ. Dintre aceștia, 31 790 de copii vor păși pentru prima dată în clasa I. Totodată, în clasa a X-a au fost admiși 12 591 de elevi. Cei mai mulți dintre aceștia, vor învăța în clase cu profil umanist, adică 63,22%. Învățământul liceal se va desfășura în 331 de instituții din țară.

Toate școlile vor fi asigurate cu manuale noi, în proporție de 100%. În anul 2024, MEC a achiziționat manuale școlare pentru 67 de titluri, dintre care 27 cu traduceri. Alte 17 titluri de manuale noi sunt în proces de pregătire.

În acest an, din bugetul de stat au fost alocați pentru educație 18417,9 mil lei (circa 920 mil de euro), ceea ce reprezintă 5,4% din PIB.

Revista presei