Noi alerte ANM. Cod de furtuni prelungit în județul Constanța. Update

Noi alerte ANM. Cod de furtuni prelungit în județul Constanța. Update Prognoza meteo. Sursa foto: Pixabay

Update. ANM a extins avertismentele de furtuni și precipitații pentru județul Constanța. Iată până când vor fi în vigoare și când se va îndrepta vremea.

Noi alerte. Cod de furtuni pe litoral

ANM a prelungit codul galben de furtuni pe litoral. Astfel, potrivit meteorologilor, între 30 august, ora 10 și 31 august, ora 10, Dobrogea va fi afectată de fenomene de instabilitate atmosferică semnificativă. În această perioadă, sunt prognozate averse de ploaie, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze cuprinse între 50 și 55 km/h. Cantitățile de apă vor varia, fiind estimate între 15 și 25 litri pe metrul pătrat, cu posibile acumulări izolate de peste 30 litri pe metrul pătrat.

Pe parcursul aceleași perioade, dar în intervalul 30 august, ora 10 până pe 31 august, ora 03, zona litorală a județelor Constanța și Tulcea se va confrunta cu un cod portocaliu de vreme severă. Aici, aversele torențiale și descărcările electrice vor fi frecvente, iar cantitățile de apă pot atinge între 25 și 30 litri pe metrul pătrat, cu acumulări izolate ce pot depăși 40-50 litri pe metrul pătrat.

Este important de menționat că fenomenele asociate instabilității atmosferice, cum ar fi aversele și descărcările electrice, vor fi mai intense în cursul după-amiezii și serii, afectând local și alte zone din centrul și sudul teritoriului, precum și regiunile montane. În această perioadă, atât Dobrogea, cât și litoralul vor experimenta condiții meteorologice extreme, care pot provoca dificultăți în desfășurarea activităților cotidiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremea va intra într-un proces de ameliorare începând de săptămâna viitoare.

Știrea inițială. Treisprezece localităţi din judeţul Constanța sunt vizate vineri dimineaţă de o avertizare Cod roşu de ploi, meteorologii prognozând cantităţi de apă care vor depăşi 30-35 de litri pe metrul pătrat. Aceste precipitaţii vin după ce în ultimele ore în aceleaşi zone s-au acumulat deja cantităţi semnificative de apă, între 50 şi 60 de litri pe metrul pătrat.

Constanța a intrat sub cod roșu de ploi. 13 localități vizate de ANM

ANM a emis un Cod roșu de tip nowcasting pentru județul Constanța, afectând localitățile precum Eforie, Mangalia, Techirghiol, și Costinești, printre altele. Meteorologii avertizează că vor cădea averse care, cumulate, vor depăși 30-35 l/mp, în condițiile în care în ultimele ore s-au acumulat deja cantități semnificative de apă, între 50 și 60 l/mp.

Avertizarea este în vigoare până la ora 9.00.

Prognoza meteo

Prognoza meteo. Sursa foto: Pixabay.com

Cod portocaliu de ploi torențiale în noaptea de joi spre vineri pe litoral

Pentru zona de litoral a județului Constanța, codul portocaliu va aduce averse torențiale și descărcări electrice. Avertizarea este în vigoare până la ora 10.00

În județul Tulcea și în partea continentală a județului Constanța, sunt așteptate averse și furtuni, cantitățile de apă estimate fiind de 15-25 l/mp, cu posibile acumulări izolate de peste 30-40 l/mp.

Pe litoralul Constanței, precipitațiile vor fi mai intense, cantitățile de apă putând ajunge la 25-40 l/mp, iar în anumite zone, acumulările pot depăși 50-60 l/mp, ceea ce indică o posibilitate ridicată de inundații și alte fenomene extreme.

Cum va fi vremea în țară

În Moldova, cerul va fi predominant noros, iar ploile vor fi prezente pe arii extinse, cu o intensificare a instabilității atmosferice mai ales în zonele montane și în regiunile Transilvania, Muntenia și Oltenia, în cursul după-amiezii și serii. Aversele de ploaie vor fi însoțite de descărcări electrice și, pe alocuri, se vor acumula cantități moderate de apă, de până la 15-20 l/mp.

În vestul țării, vremea va continua să fie călduroasă, cu cer variabil, și doar pe spații restrânse se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică. Totodată, există un risc crescut de apariție a grindinei în anumite regiuni. Vântul va sufla în general slab până la moderat, însă în timpul ploilor, mai ales în zonele montane și sud-estice, se vor înregistra intensificări cu rafale de 45-55 km/h.

Maximele zilei vor ajunge până la 30-31 de grade, în timp ce temperaturile nocturne vor oscila între 18 și 20 de grade. Presiunea atmosferică va suferi mici variații, menținându-se în general la valori scăzute.

Revista presei