S-a predat Durov francezilor pentru a scăpa de Kremlin?
- Iuliu Vlădescu
- 29 august 2024, 13:21
Poate fi o celulă a poliției franceză locul potrivit pentru a scăpa de pedeapsa lui Vladimir Putin? Este foarte posibil ca Pavel Durov, fondatorul serviciului de mesagerie Telegram, care de sâmbătă se află în arest temporar la Paris, să-şi pus această întrebare foarte discutată de mulți dintre utilizatorii și susținătorii săi.
Pavel Durov ar fi putu avea soarta lui Alexei Navalnîi
O serie de scenarii care au înflorit din momentul în care a început custodia judiciară pe aeroportul Le Bourget şi care merg pe ideea că Durov ar fi ales să fie arestat în Franța pentru a nu ajunge ca Aleksei Navalni, disidentul rus care a murit în închisoare. un scenariu paralel cu o altă teorie a conspirației, promovată de Elon Musk (proprietarul X): este posibil ca Durov să fie victima estabilishmenet-ului occidental progresist decis să suprime libertatea de exprimare.
Toate aceste teorii sunt alimentate de imensa ambiguitate a personajului și a platformei sale digitale care-l prezintă ca pe un mic Musk, sau un Zuckerberg rus, cu o avere netă estimată la nouă miliarde de dolari și un real talent tehnologic.
Durov, mereu pe fugă. Din Rusia în Emirate, de acolo în Franța
Primul său serviciu de mesagerie, VKontakte, a devenit dominant în Rusia, intrand foarte curând în radarul autorităților. Ca și el, dealtfel, vinovat, printre altele, că a lovit un polițist la Sankt Petersburg.
După care și-a părăsit țara natală pentru a se muta în Dubai. În prezent, are trei naționalități, rusă, emirată și franceză. Potrivit unei reconsituiri făcute de New York Times, Durov este permanent în mișcare îmreună cu o echipă de specialişti în tehnologie foarte loiali. Barcelona, Bali, Berlin, Helsinki și San Francisco sunt doar ultimele sale opriri.
În iunie a anunțat că „în Dubai începe să fie cald, prietenii mei se mută în sudul Franței, este cea mai bună destinație pentru vacanță”. Sau pentru altceva.
De ce îl acuză justiția din Franța pe fondatorul Telegram
Justiția franceză a deschis o anchetă preliminară care enumeră mai multe posibile innfracţiuni comise pe Telegram, inclusiv pornografia infantilă, traficul de droguri, spălarea banilor și terorismul. Nu au fost comise de el, însă.
Se pare că acuzația la adresa fondatorului și proprietarului este aceea că ar fi permis să se desfășoare activități infracționale pe platforma sa. Un aspect care i-a stârnit furia lui Musk, convins că autoritățile folosesc standarde duble, arătându-se mai îngăduitoare față de rețelele sociale „progresiste” precum Facebook, Instagram, galaxia Alphabet Google, în timp ce incriminează Telegram pentru conținuturile care tranzitează.
Ambiguitatea Telegram
Cu toate acestea, ambiguitatea serviciului de mesagerie criptată Telegram depășește cu mult absența cenzurii, având o dimensiune geopolitică. Are 900 de milioane de utilizatori; este foarte popular în marile democrații precum India și în regimurile autoritare, inclusiv în Iran.
Şi mai ales a rămas serviciul de mesagerie favorit atât în Rusia, cât și în Ucraina.
După ce Putin a lansat invazia, Telegram a căpătat un rol fără precedent: fiind reţeaua prin care trec majoritatea informațiilor despre lupte. De ambele părți ale frontului.
Populația rusă primește știri despre progresul războiului prin intermediul Telegram, în timp ce rețelele de socializare occidentale sunt interzise. Până și soldații ruși o folosesc între ei, uneori chiar și pentru informații operaționale.
În timp ce pe frontul ucrainean, se pare că Telegram comunică alertele de bombardare mai repede decât aplicația guvernamentală.
Poate fi manipulată platforma lui Durov?
Dacă cineva poate controla și manipula Telegram, probabil că nu o face în sens unic. Pe această platformă vocile de disidență împotriva lui Putin, se alternează cu propaganda naționalistă și surse legate de serviciile secrete.
Vara trecută, șeful de atunci al Diviziei Wagner, Evgheni Prigojin, a folosit Telegram pentru a-și anunța rebeliunea și a răspândit ştirea în timp ce se îndrepta spre Moscova. Ambiguitatea aplicaţiei Telegram – favorizată de faptul că găzduiește discuții de grup de până la două sute de mii de utilizatori – care i-a fost utilă lui Putin, i-ar fi putut deveni brusc antipatică dintr-un motiv pe care nu-l cunoaștem?
New York Times atrage atenția asupra unui avertisment brusc sosit din partea agenției de informații ruse Baza, care a cerut oamenilor „să nu folosească Telegram pentru a comunica informații sensibile”.
În plus, această declarație a lui Dmitri Medvedev, fostul președinte, acum megafonul lui Putin, este emblematică: „Durov a vrut să fie un om cosmopolit strălucit fără țară, dar şi-a făcut greșit socotelile. El va fi întotdeauna un rus, deci un om imprevizibil și periculos”. După aceste cuvinte, e foarte posibil ca o celulă de poliție franceză să fie un loc liniștitor.
(Articol de Federico Rampini, Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)